Blog

A pajzsmirigy problémák tünetei a férfiaknál

2015.08.06 09:56

A pajzsmirigy egy kicsi szerkezet a nyakunk elülső részén, éppen a kulcscsont alatt. Jelentősége az egészségünkre és a jólétünkre persze nem áll arányban a méretével, hiszen a pajzsmirigy által termelt hormonok befolyásolják azt a sebességet, amellyel a sejtek elégetik a tápanyagokat, illetve, amellyel különféle funkciókat látnak el. Ha pajzsmirigy alulműködésről van szó, akkor az a hypothyreosis, túlműködés esetén pedig hyperthyreosisról beszélhetünk. Ezek a problémák sok testi funkciót érintenek, és bár a pajzsmirigy problémák okozta változások hasonlóak mindkét nem esetében, a férfiak megtapasztalhatnak olyan tüneteket is, amelyek eltérnek a nőktől.

Szexuális funkció
A pajzsmirigy működésének megváltozása jelentős hatással van a szexuális funkcióra is a férfiak esetében, állítja egy tanulmány a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2005 decemberi számában. A vizsgálat során 34 olyan férfit vizsgáltak, aki hyperthyreosisban szenvedett. Az esetek 50%-ában jelentkezett a korai magömlés, mintegy 15%-uk tapasztalt merevedési zavart, illetve a csoport nagy részének okozott gondot a merevedés fenntartása. A csoport mintegy 65%-ának volt erekciós diszfunkciója, késletetett ejakulációja, alacsony libidója, csökkent nemi vágya. Bár nem ismert a pontos mechanizmus, hogy az alacsony vagy  magas hormonszint mi módon befolyásolja a szexuális funkciót a férfiaknál, ezek a tüneteket minden esetben javultak, amikor a pajzsmirigy problémákat kezelték.

A hypothyreosis is okozhat termékenységi problémákat a férfiaknál, mert az alulműködés során a hypophysis hormonok közül a prolaktin túltermelődése indulhat be. A túl sok prolaktin csökkentheti a tesztoszteron termelését, amely viszont támogatja a spermiumok felszabadulását. Az Urology Journal 2012-es számában megjelent tanulmány úgy találta, hogy az alulmáködő pajzsmirigyben szenvedő férfiak esetében csökkent a spermiumszám. Ezek a változások azonban a megfelelő kezeléssel visszafordíthatók és helyreállíthatók.

Hogyan korrigáljuk a pajzsmirigy egyensúlytalanságait?

2015.08.06 09:55

A pajzsmirigy szabályozza az anyagcserét, így hatással van minden szervrendszerre. A mirigy a nyak alatt helyezkedik el és működéséért az agyalapi mirigy, az agy alatt található rész felel. A pajzsmirigy két hormona a T3 vagy trijód-tironin, illetve a T4 vagy tiroxin. Ha túl sok vagy túl kevés van ezekből a hormonokból, akkor az jelentősen befolyásolja, hogyan működik a szervezetünk. A leggyakoribb pajzsmirigy rendellenességek közé tartozik a hiperktív vagy túlműködő pajzsmirigy, a golyva, a parathyroidizmus, illetve az alulműködő pajzsmirigy vagy hypothyreosis. A Columbie University Medical Center elmondja, hogy a pajzsmirigy rendellenességek igen gyakoriak az Egyesült Államokban is, ahol több, mint 20 millió embert érnek el egy-egy év alatt. De mégis hogyan lehet korrigálni ezeket a problémákat?

Mozogjunk rendszeresen, hogy ösztönözzük az étvágyat és, hogy fenntartsuk a normális energiaellátást. A Hormon Alapítvány szerint a rendszeres testmozgás fontos eleme a pajzsmirigy egészségének fenntartásához. Kezdjük fokozatosan felépíteni a rendszeres testmozgást, elsőként naponta sétáljunk 20 percet, például a munkahely és az otthonunk között, később pedig fokozatosan növelve az intenzitást és az időt jussunk el az egy órás, intenzív testedzésig. A kocogás és a kerékpározás is jó lehetőségnek számítanak, de az edzőtermi aerobikóra is hatékony lehet. A gyakorlatok segítenek a szervezetnek az élelmiszerek lebontásában, mindamellett hatékony energiaforrást jelentenek, illetve csökkentik a pajzsmirigy egyensúlytalanságokból fakadó kellemetlen tüneteket is.
 

Ételek, amiket enni kell egy pajzsmirigy betegség során

2015.05.11 13:14

Mit együnk, ami hozzájárulhat a pajzsmirigy egészségéhez, eme apró mirigynek a máködéséhez? Azt fontos előre leszögezni, hogy a táplálkozás nagymértékben befolyásolja a pajzsmirigy hormontermelését. A betegségek is befolyásolják a pajzsmirigy működését, vannak olyanok, amelyek abnormálisan felgyorsítják annak hormontermelését, ekkor beszélünk hiperthyreosisról, illetve fennállhat az alulműködés veszélye is, amit alacsony energiaszint és súlygyarapodás jellemez, illetve esetenként pajzsmirigyrák is kialakulhat. Az orvosi kezelés mellett ilyen esetekben nagyon fontos odafigyelni arra is, hogy mit eszünk, mivel egy helyes és jól megválasztott étrend segít minimalizálni a tüneteket és elősegíti az általános egészségi állapot helyreállítását.

Színes gyümölcsök
A színes gyümölcsök igen jó kombinációját kínálják a rostoknak és az antioxifánsoknak. Ha növeljük a gyümölcsfogyasztást, akkor csökkenthetjük a rák kockázatát, valamint növelhetjük a szervezet betegség elleni küzdelmének hatékonyságát is, állítja a National Cancer Institute. Mivel ezek természetesen édes élelmiszerek, ezért tápláló alternatívát jelenthetnek a feldolgozott desszertek és édességek helyettesítésére. A gyümölcsök különösen gazdagok rostokban és tápanyagokban. Egy pajzsmirigy betegség során ezek közül érdemes válogatni: bogyók, cseresznye, meggy, citrusfélék, kivi, sárgadinnye, papaya, mangó, szilva és piros szőlő. Inkább egész gyüölcsöt együnk, mint gyümölcslevet, mert ez utóbbiban igen koncentráltan van jelen a cukor, ami ingadozást okozhat a vércukorszintünkben.
 

Pajzsmirigy és a hajhullás

2015.05.11 13:13

Normális, ha naponta néhány hajszálat elveszítünk, de ha hirtelen és túl sok mennyiségben hullik a hajunk, az bizony aggasztó lehet. Mindegy, hogy csomókban hullik vagy diffúz módon elvékonyodik, a megmagyarázhatatlan hajveszteségnek pusztító hatása lehet. E problémák egyébként számos okra visszavezethetőek: a genetikára, a stresszre, illetve egyéb betegségekre is, de gyakran figyelmen kívül hagyják, hogy a hajvesztést egy pajzsmirigy rendellenesség is okozhatja.

Hogyan kezelik a pajzsmirigy alulműködést?
Mivel a hypothyreosis nem gyógyítható, ezért csak egy napi ezelés egy rendszeres rutin képes helyreállítani az anyagcserét és a hormonszintet. A levotiroxin egy ismert szintetikus hormonpótló, aminek a segítségével pótolhatjuk azt, amit a pajzsmirigy nem tud előállítani. Az orvosunk fogja meghatározni e készítmények megfelelő adgját tekintettel az egészségi állapotunkra, a testsúlyunkra, illetve az életkorunkra. A helyes összeg bevitele azért is olyan fontos, mert a túl kevés hormon meghosszabbítja a problémát, a túl sok pedig pajzsmirigy túlműködéshez vezethet. Ezen túlmenően bionyos élelmiszerek és táplálékkiegészítők is, mint a szója, a kalcium és a vas, gátolják a pajzsmirigy hormonok felszívódását. Ha ilyen áll fenn, érdemes konzultálnunk az orvosunkkal ezek fogyasztásáról is. Miután a hormonszint kiegyenlítődött, az alulműködéshe kapcsolódó tünetek, így a hajhullás is, elmúlnak. Ilyenkor kevésbé kimerülnek fogjuk érezni magunkat, csökkenni fog továbbá a koleszterinszintünk és a testsúlyunk is. Ráadásul megszűnik a pajzsmirigy alulmáködéshez kapcsolódó hajveszteség és hajvékonyodás is.
 

Mi okozhat pajzsmirigy alulműködést?

2015.04.03 14:34

A pajzsmirigy egy kis, pillangó alakú szerv, ami a torok elülső részénél található meg. Ez a kis mirigy olyan hormonok felszabadításáért felelős, amelyek a szervezet anyagcseréjét szabályozzák. Amikor egy szervezet túl sok pajzsmirigy hormont termel, akkor az eredmény a túlműködés vagy hipertireózis, ha túl keveset, akkor alulműködésről vagy hipotireózisról beszélünk. Mindkét betegség kellemetlen tünekete okozhat és ha nem kezelik, akkor potenciális veszélyt jelentenek. Akinek pajzsmirigy alulműködése van, az olyan tüneteket vehet észre magán, mint a fáradtság, a székrekedés, a hidegre való érzékenység, az emelkedett vérkoleszterinszin, az erős mentruációs időszakok, a száraz bőr és a depresszió.

Autoimmun betegség
A pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb esete at úgynevezett Hashimoto-kór, állítja az University of Maryland Orvosi Központ. A Hashimotó-kór egy autoimmun rendellenesség, amelyben a személy immunrendszere megtámadja az egészséges sejteket. A nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki ez a probléma, mint a férfiaknál. Az orvosok egyelőre nem tudják még, hogy mi okozza ezt a betegséget, de úgy gondolják, hogy a genetikai és a környezeti tényezők egyaránt fontos szerepet játszhatnak ebben. A hipotireózis eredhet még a Riedel-féle pajzsmirigy gyulladásból, ami egy ritka autoimmun betegség, illetve a terhesség által kiváltott pajzsmirigy gyulladásból is.

Sugárkezelés
Az emberek, akik pajzsmirigy-túlműködésben szenvednek, néha olyan kezelést kapnak, amelynek részeként nemcsak az anti-pajzsmirigy gyógyszerek szerepelnek, hanem a radioaktív jód is, ami segít abban, hogy a pajzsmirigy visszatérjen an ormális máködéséhez. Azonban a kezelés eredményeképpen tartós hipotireózis alakul ki. A rákbetegeknél is kialakulhat a pajzsmirigy alulműködés a sugárkezelést követően.

Egy helyes étrenddel kezelhető a pajzsmirigy túlműködés?

2015.04.03 14:33

Bár nem nagyon gyakori betegség,  pajzsmirigy túlműködés még így is az amerikai népesség 1%-át érinti, akik közül többségben vannak a nők. A hipertireózis a túlzottan aktív pajzsmirgy megnevezése. Ezt több dolog is okozhatja, többek között a túl sok jódfogyasztás, a Grave-betegség, a pajzsmirigygyulladás, illetve akkor is jelentkezhet, ha az illető túl sok pajzsmirigyhormont fogyaszt az illető. z étrendi változás vlószínűleg javíthat a pajzsmirigy túlműködésen, de az tény, hogy nem képes meggyógyítani azt, éppen ezért érdemes beszélni az orvosunkkal, aki majd meghatározza a megfelelő kezelési módot.

A hyperthyreosis kezelése
Az American Association of Thyroid kifejti, hogy minden embernél másfajta kezelési módszer működik a pajzsmirigy túlműködés során. Éppen ezért fontos, hogy az orvosunk egy személyre szabott tervvel készüljön, amely magában foglalhatja a gyógyszer szedését, a radiaktív jód használatát, a béta-blokkolók fogyasztását, illetve egy sebészi beavatkozást az állapotunktól függően. Ennek ellenére az étred is fontos fog lenni a pajzsmirigy túlműködés kezelésében. Csak nagyon fontos, hogy mindenképpen egy orvos határozza meg a megfelelő kezelési tervet és nem mi döntsük el ezt saját magunk.

A diéta
A pajzsmirigy-túlműködés étrendbe a következő élelmiszerek kerülhetnek, mert ezek lelassítják a pajzsmirigy működését, állítja az University of Maryland Orvosi Központ. Ezek közé tartoznak a zöldségek, mint a karfiol, káposzta, brokkoli, kelbimbó, spenót, kelkáposzta, mustár zöldje, fehérrépa; valamint a hüvelyesek, mint a szója és a szárazbab.

Mindenképp konzultáljunk egy dietetikussal, ha pajzsmirigy problémával küzdünk

2015.01.18 13:45

Ha valakinél jelentkeznek a pajzsmirigy alulműködéshez kapcsolódó tünetek, akkor nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni ilyenkor egy táplálkozási tanácsadó ajánlásai. A dietetikus az, aki pontosan átlátja, hogy személy szerint milyen ételeket fogyaszthatunk biztonságosan, így ő egy igazi életmentő lehet. A pajzsmirigy diétával foglalkozó szakember elsődlegesen az étkezési szokásainkon képes változtatni, vlamint meg tudja határozni azt is, hogy a tünetek hátterében milyen probléma áll. A pajzsmirigy diéta elfogadása komoly étrendi változásokat jelenthet, de erre mindenképpen szükség van ahhoz, hogy a szervezet jól reagáljon a bevitt tápanyagokra. A dietetikusok általában három alapvető lépést helyeznek előtérbe, amelyeket most mi is sorra szedünk.

Meg kell tanulni, hogy óvatosak legyünk.
Van egy lista azokról az élelmiszerekről, amelyeket a hypotireózisban szenvedő személyeknek el kell kerülni. A legtöbb étkezési tanácsadó azt javasolja, hogy ilyen esetben a betegek kerüljék a megrakott sült ételeket, az olyan keresztes virágú zöldségeket, mint a brokkoli, a káposzta és a gluténtartalmú ételeket is. Ezek az élelmiszercsoportok ugyanis zavarhatják a normális pajzsmirigy funkciókat. Persze egyes ételeknél és italoknál nincsen semmi probléma mindaddig, amíg óvatosan bánunk velük. Például a koffein fogyasztása kerülendő a pajzsmirigy gyógyszer szedése altt, mert a koffein blokkolhatja a gyógyszer felszívódását, de a pirula beszedése után jónéhány órával már nyugodtan ihatunk egy csésze kávét.
 

Amikor a pajzsmirigy problémáért te magad vagy a felelős 1.

2015.01.08 13:30

Sok pajzsmirigyes beteg egyszerűen nem érzi jól magát. Annak ellenére, hogy a problémáját diagnosztizálták és kezelték, a páciens fáradtnak érzi magát, depresszió, ideges vagy gond van a súlyával és alvászavarokkal, illetve hajhullással küzd, tehát olyan tünetei vannak, amelyek mindennap befolyásolják az életminőséget. Sokszor a pajzsmirigy betegek ilyen esetben az orvosokat és más egészségügyi szakembereket hibáztatják, azonban a végén kiderül, hogy ezért az állapotért esetenként saját maga felelős. Éppen ezért mielőtt túlságosan felfegyverkeznénk, nézzük meg, hogy mi miatt is működhet rosszul a pajzsmirigyünk.

Rossz orvosod van
Ok, ez a dolog visszamegy az elejére, mert ha nem jó az orvosod, akkor valóban lehetetlen, hogy jól érezd magad, mivel nem kapod meg a megfelelő kezelést. A rossz orvos jelei sokszor eléggé nyilvánvalóak egy pajzsmirigy betegség esetében és nehéz ezt figyelmen kívül hagyni. Ennek ellenére sok beteg fél az orvosváltástól, mert nem akarja megsérteni a jelenlegi orvosát, azonban ilyenkor nagyon fontos, hogy megkeressük a megfelelő szakembert, mert a tüneteink csak így enyhülhetnek. Nem az orvos érzései miatt kell aggódnunk az ilyen esetekben, hanem a saját egészségünkért, ugyanis, ha nem kezelik a pajzsmirigy problémákat, akkor komoly szövődmények is kialakulhatnak. A jó szakember képes a diagnózissal és a megfelelő kezeléssel megszüntetni a tüneteket.
 

Fogyás a pajzsmirigy diétával 1.

2015.01.08 13:29

Ha van egy szerv a szervezetben, amit figyelembe kell venni, ha diétázni kezdünk vagy súlycsökkentést indítunk be, akkor az a pajzsmirigy. A pajzsmirigy viszonylag ugyan egy kis mirigy, viszont nagyon fontos, mert éppen olyan hormonokat temrel, amelyek befolyásolják az anyagcserét. A pajzsmirigy tehát nagyon nagy hatással van a testsúlyunkra, éppen ezért óvatosnak kell lennünk a táplálkozásunkkal, ha fogyni szeretnénk, mivel ilyenkor elsősorban a pajzsmirigyünknek kell kedveznünk. A pajzsmirigy diétával tehát hatékony fogyást érhetünk el.
Manapság egyre több ember szenved pajzsmirigy problémáktól, és ezek a számok folyamatosan és egyre gyorsabban növekszenek. Pedig a pajzsmirigy talán az egyetlen szerv a testünkben, ami a nap 24 órájában dolgozik azért, hogy elégesse az energiánkat, hogy biztosítsa, hogy el tudjuk látni a napi feladatainkat, éppen ezért nagyon fontos lenne vigyázni rá és olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyek megőrzik az egészségét.

1. Jód. Már említettük, a jód a legfontosabb anyag, amely a pajzsmirigyet segíti abban, hogy az létre tudja hozni a hormonokat, amelyek befolyásolják a szervezet anyagcseréjét. A jódban gazdag élelmiszerek fogyasztása megakadályozza, hogy pajsmirigy alulműködésben kelljen szenvednünk, ami testsúlynövekedést, súlygyarapodást is előidézne. Tehát érdemes sok tejterméket, tojást, teljes kiőrlésű gabonát, hínárokat, tengeri herkentyűket és joghurtot fogyasztani, mert ezekben nagyon sok jód van.

2. A szelén. A kutatások azt mutatják, hogy az alacsony szelén szint befolyásolja a normális pajzsmirigy működését, amely végül hypothyreosishoz vezethet. Fenntartani a szelén szintet tehát hasonlóan fontos, amit meg lehet tenni többek között kagylókkal, tojással, hagymával, brazil dióval, fokhagymával, gombával és napraforgómaggal.

3. cink, vas, B-vitamin és tirozin. Ezek a tápanyagok is kedvezően befolyásolják a pajzsmirigy működését. Meg fogjuk őket találni őket a zöld leveles zöldségekben, a sovány vörös húsokban, a szárított gyümölcsökben, a csirkében és az osztrigában.
 

A természetes pajzsmirigy diétáról

2015.01.08 13:28

A pajzsmirigy komoly problémákat tud okozni a szervezetünkbe, éppen ezért fontos odafigyelni annak helyes működésére. Ha például alulműködik, ha nem eléggé aktív, akkor fáradtnak, levertnek érezzük magunkat, bőrünk és hajunk unalmassá és élettelenné válik, ezzel együtt pedig előfordulhat jelentős hajhullás és súlygyarapodás is. Kevésbé leszünk képesek tolerálni a hideget, illetve képtelenek leszünk a fogyásra is, amitől még inkább frusztráltakká válhatunk. Azonban van egy jó hírünk: a pajzsmirigy természetes és hatékony kezelése után már a testsúlyunkat is vissza fogjuk tudni állítani a normális kerékvágásba. Persze ehhez első körben az kell, hogy átvegyük az irányítást a pajzsmirigyünk felett.

Túl kell lépni a zavaró és az ellentmondó információkon: Ha egyszer megtanuljuk, hogy valóban milyen élelmiszerek szükségesek a pajzsmirigy egészségének működéséhez, akkor a tutisikert ígérő diétákra már nem is lesz szükségünk.

Legyünk jó érzéssel: Még ha diagnosztizálták is nálunk a pajzsmirigy problémát, akkor is érdemes, hogy ne azzal legyünk elfoglalva, hogy egész nap a pajzsmirigyünkkel foglalkozunk. Inkább tegyünk olyan dolgokat a nap folyamán, amelyektől garantáltan jól érezzük magunkat.

Fedezzük fel, hogy milyen diétával tudjuk a legjobban gyógyítani a pajsmirigyünket: Nézzünk utána, hogy milyen élelmiszerek táplálják és, hogy melyek károsítják a pajzsmirigyet. Ha ezek alapján táplálkozunk, akkor visszanyerhetjük a jókedvünket és az ideális testsúlyunkat is.
 

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>