Blog

Mit egyél a pajzsmirigy diéta során?

2014.03.18 08:44

A hipotireózis akkor áll fenn, ha a szervezet csak kisebb mennyiségben képes előállítani a pajzsmirigy hormonokat. Ez számos szövődménnyel járhat együtt, ha nem diagnosztizálják és kezelik. A legjobb megoldás a tünetek megelőzéséhez az életmódbeli változtatások, amik során a pajzsmirigy tevékenységeket normalizálhatjuk.
De mi is a megfelelő étrend azok számára, akik pajzsmirigy problémákkal küzdenek? Először is fontos lenne, hogy olyan élelmiszereket fogyasszunk, amiknek alacsony a kalóriatartalma, mivel ha napi szinten tudjuk csökkenteni a kalóriabevitelt, akkor az anyagcsere is gyorsabb lesz. A túl sok kalória elfogyasztása még inkább fokozhatja a pajzsmirigy alulműködés következtében fellépő súlygyarapodást.
Amikor kiderül, hogy a pajzsmirigynk alulműködik, akkor nagyon fontos, hogy csökkentsük a szénhidrátbevitelt is. Az alacsony szénhidráttartalmú diéta elengedhetetlen ilyenkor, mivel a szervezet energiaégetési folyamatai lelassultak, ezért jobb azokat a lehető legtöbb módon kímélni. Szintén fontos a jó minőségű fehérjék fogyasztása: kerüljük a vörös húsokat, helyettük inkább válassznk olyan élelmiszereket, mint a halak, a diófélék, a tojás és a szárnyasok.
Vannak olyan szakértők, akik állítják, hogy ideiglenesen a vegetáriánus étrendre való áttérés is segíthet a pajzsmirigy működésének helyreállásában. Éppen ezért a legjobb, ha csökkentjük vagy tlejesen elhagyjuk egy időre a húsfogyasztást.

A pajzsmirigy és a vitaminok

2014.02.14 11:49

A pajzsmirigy a metabolikus funkciók fenntartásáért felelős. A hipotireózis egy olyan betegség, ami miatt a szervezetben csökken a pajzsmirigyhormon mennyiség, ez pedig a testhőmérséklet csökkenésével, fáradtsággal, súlygyarapodással, memóriazavarral és depresszióval jár együtt. Azonban ezt a problémát bizonyos élelmiszerekkel ki lehet védeni.

Tápanyagok
Számos tápanyag elengedhetetlen a pajzsmirigy hatékony működéséhez. A szelénben, jódban, B-vitaminban gazdag élelmiszerek hozzájárulnak a pajzsmirigy optimális működéséhez. A jódot nemcsak a jódozott sóval lehet növelni a szervezetben, hanem a tengeri moszatokkal és algákkal is.

D-vitamin
A D-vitamin is elengedhetetlen a pajzsmirigy stabilitásához. Azok, akik a napfánnyel nem jutnak hozzá elegendő D-vitaminhoz, általában nagyobb eséllyel szenvednek pajzsmirigy alulműködésben.

Cukor
A cukor nagymértékben csökkenti a pajzsmirigy működését, tehát, ha alulműködésben szenvedünk, akkor a cukor mennyiségét is sökkenteni kell a diétában. Persze nem minden cukorforrás nyilvánvaló: a kenyérben, a fehér rizsben, a gabonafélékben, a gyümölcslevekben és a friss gyümölcsökben is nagyon sok a cukor.

Zöldségek
Az erősen pigmentált zöldségek, mint a mangold, a kelkáposzta, a jamgyökér nagyon sok fitokemikáliát és antioxidánst tartalmaznak, amik hatékonyan támogatják a pajzsmirigy hormontermelésének fokozását. Ezeket a nyersen a legjobb fogyasztani.

A kókuszolaj előnyei a pajzsmirigyre 1.

2014.02.04 09:06

A kókuszolaj nagyon tápláló és rostokban gazdag élelmiszer, amiben még számtalan vitamint és ásványi anyagot is találunk. A kókuszolaj még a pajzsmirigy alulműködésre is előnyösen hathat. A kókuszolaj szerkezetéből fakadóan számos előnyt rejt magában: közepes szénláncú zsírsavjaira a szervezet másképpen reagál, ezeket nem zsírpárnaként tárolja, hanem energiaként hasznosítja. A kókuszolajról azt is megállapították, hogy antimikrobiális tulajdonságokkal bír, így hatékonyan képes küzdeni a baktériumokkal szemben. A hypotireózist is jól kezeli…

1. A kókuszolaj fokozza az anyagcserét
A pajzsmirigy alulműködés során az anyagcsere lelassul, ami annak az oka, hogy a pajzsmirigy nem termel elegendő mennyiségá hormont. A kókuszolaj azonban képes fokozni az anyagcserét, ez pedig nagy előny a hipotireózisban szenvedők számára, mivel így több energiájuk lesz és később fáradnak el.

2. A kókuszolaj ösztönzi a fogyást
A fokozott anyagcsere fogyáshoz vezet, ami szintén nagyon fontos a pajzsmirigy alulműködésben szenvedők számára. A hipotireózisos betegeknek meg kell küzdeniük a hirtelen súlygyarapodással, ami a lelassult anyagcsere következménye, az extra súly pedig olyan szövődményekhez vezethet, mint például a cukorbetegség. A kókuszolaj segíthet megelőzni ezeket a mellékhatásokat, így érdemes rendszeresen használni.

Hogyan befolyásolja a pajzsmirigyműködés a bipoláris zavart?

2014.01.06 17:16

A tudósok a hyperthyreosist és a hipothyreosist is összefüggésbe hozták a bipoláris rendellenességekkel. A kapcsolat persze némiképp összetett, teszi hozzá Michael Escamilla, a Texas Egyetem Orvostudományi Központjának vezetője és kihangsúlyozza, hogy a kapcsolat kétirányú, mivel a pajzsmirigy betegségek is ronthatják a bipoláris állapotokat, míg a hangulati zavarok is befolyással vannak a pajzsmirigy működésére.

A bipoláris zavarok megértése
A bipoláris zavart gyakran nevezik mániás depressziónak. A rendellenességet szokatlan hangulatváltozások és energiaszint ingadozások jellemzik. A hangulatváltozások sokszor annyira extrémek, hogy meglehetősen hasonlítanak a skizofréniára. A bipoláris zavar okai nem teljesen tisztázottak, de feltételezik, hogy a neurotranszmitterek túlzott aktivitása okozhatja, amik deformálják a sejtközötti kommunikácót.

A pajzsmirigy működése
A pajzsmirigy hormonokat termel, amik befolyásolják az anyagcserét. Mivel a őpajzsmirigyhormonok a neurotranszmitterek működésére is hatnak, így befolyásolják a hangulatot és hajlamokat. Tény továbbá, hogy a T3 pajzsmirigy hormon befolyásolja a szerotonin szintet, ami szintén hozzájárul a jó hangulathoz és a vidém közérzethez. Ha ennek a szintje tehát alacsony, akkor depresszió alakulhat ki és a bipoláris zavar is súlyosbodhat. Tehát a pajzsmirigy alacsony hormontermelése felerősítheti a bipoláris zavar tüneteit.

A jódhiány és a mellrák kapcsolata

2013.12.03 10:56

A megfigyeléses vizsgálatok arra utalnak, hogy egy igen erős kapcsolat van a pajzsmirigy diszfunkció és a mellrák között. Jelenleg minden hetedik nő megtapasztalja életében a mellrákot, azonban harminc évvel ezelőtt - amikor a jódfogyasztás jóval magasabb volt - 20 nő közül csak egynél alakult ki ez a halálos betegség.

Érdekes azt is megjegyezni, hogy a nők Japánban (ahol egyébként igen nagy arányban fogyasztanak jódot) sokkal kisebb eséllyel szenvednek mellrákban és kisebb százalékban fordulnak elő náluk a pajzsmirigy problémák is. Azonban amikor ezek a nők átköltöznek a nyugati világba és asszimilálódnak, tehát felveszik az étrendi szokásokat, akkor a pajzsmirigy betegségek és a mellrák kockázata náluk is megemelkedik. Éppen ezért úgy tűnik, hogy a jód pótlása elengedhetetlenül fontos lenne minden nő számára.

A jód fokozza a sebgyógyulást, elpusztítja a baktériumokat és a vírusokat, valamint szerepet játszik a rák megelőzésében is
Terry Lemond professzor megállapította, hogy ma már egyre inkább oda kellene figyelnünk a természetes élelmiszerek fogyasztására, mert az egészségi állapotunk is jelzi, hogy nem jók azok az ételek, amiket általában fogyasztunk. Terry küldetése, hogy bevezessen olyan forradalmian új természetes termékeket, amik javítják az általános egészségi állapotot. Ő az, aki felhívja a figyelmet az amerikai népesség körében a jódfogyasztás fontsságára és rávilágít arra is, hogy a jód, a mellrák és a pajzsmirigy diszfunkció milyen szorosan is kapcsolódnak egymáshoz.

A cink és a pajzsmirigy

2013.11.07 10:38

A pajzsmirigy a nyak alatt, a gégefőn található. Ez a szerv temreli a pajzsmirigyhormonokat, ami igen sok funkcióhoz szüksége. Azonban, ha a szervezet nem kap elegendő pajzsmirigyhormont, akkor a szervezet működései lelassulnak, ez pedig számos tünetet idéz elő.

A cink és a pajzsmirigy
Egy 2009-es, a Journal Clinical Nutritionban megjelent tanulmány állítja, hogy a cink nagyon fontos szerepet játszik a pajzsmirigy hormontermelésében. A cink jelentéte nélkül a pajzsmirigy nem képes inaktív T4 hormonját aktívizálni, T3-má alakítani. Ezenfelül az agyalapi mirigynek is szüksge van cinkhez ahhoz, hogy TSH termeljen, amiről tudjuk, hogy a pajzsmirigy hormontermelésének elindításáért is felel. Mindez azt jelenti, hogy ha nem szedünk elegendő mennyiségű cinket, akkor a pajzsmirigyünk alul kezd működni. A tudósok arra is fény derítettek, hogy a pajzsmirigy és a szervezet sejtjei között található receptorok is felhasználják a cinket működésükhöz.
A cink a második legfontosabb nyomelem a szervezetben, csak a vas fontosabb nála. Ez az ásványi anyag fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, a sebgyógyulásban, a véralvadásban, a szaporodásban, a növekedésben, a szagok érzékelésében. Ha a cink hiányzik a szervezetből, akkor hosszadalmas lesz a sebgyógyulás, étvágytalanság, fogyás lép fel, a körmökön pedig fehér foltok jelennek meg.
Egy 2007-es tanulmány rávilágított arra, hogy a fizikai aktivitás és a szellemi frissesség fokozható a cinkkel, mivel az képes felgyorsítani a pajzsmirigy funkciókat.
 

Pajzsmirigy alulműködés a tinédzsereknél

2013.10.30 10:41

A hipotireózis egy olyan betegség, amely során a pajzsmirigy nem termel elegendő mennyiségű hormont. A pajzsmirigy feladata pedig igen fontos: az anyagcsere szinten tartása. Bár ez a betegség leggyakrabban a középkorú és idősebb nők körében jelentkezik, nagyon fontos tudni, hogx a tinik is szenvedhetnek pajzsmirigy alulműködésben.

A pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb általános tünetei:
Fokozott érzékenység a hidegre, székrekedés, sápadt, száraz bőr, puffadt arc, rekedt hang, emelkedett koleszterinszint, váratlan súlygyarapodás, izomfájdalmak, görcsök, érzékenység vagy merevség, fájdalom, merevség és duzzanat az ízületekben, a menstruáció nehézkessé és fájdalmassá válása, depresszió, láthatóan megnagyobbodott pajzsmirigy, törékeny haj és körmök, feledékenység

A tiniknél jelentkező speciális tünetek:
A legtöbb tinédzsernél a pajzsmirigyes tünetek összekapcsolódnak a növekedéssel és ap ubertással. Az alulműködő pajzsmirigy késlelteti a pubertást, a növekedési dinamikát és a fogak cserélődését. A TeensHealth szerint a tizenéves lányoknál a pajzsmirigy alulműködés problémát okozhat a menstruációs ciklusban, a vérzés kimaradhat vagy elcsúszhat.

Okai a pajzsmirigy alulműködésnek
A hipotireózisnak számos oka lehet. A tinédzsereknél a következők miatt alakulhat ki:
-Egy autoimmun betegség, különösen a Hashimoto-thyreoiditis. Ebben a betegségben a szervezet antitesteket termel, amik megtámadják a pajzsmirigyet.
-Hyperthyreosis kezelése. A túlműködés kezelése során a gyógyszer megakadályozhatja a megfelelő mennyiségű hormon előállítását.
-Sugárkezelés. A sugárkezelés is befolyásolhatja a pajzsmirigy működését.
-Gyógyszerek. Bizonyos gyógyszerek is megváltoztathatják a pajzsmirigy hormontermelő-képességét-
 

Pajzsmirigy alulműködéses diéta

2013.10.05 11:39

A hipotireózis egy olyan állapot, amely során a pajzsmirigy nem termel elegendő mennyiségű hormont. Ennek számos oka lehet, beleértve például a jódhiányt, a Hashimoto-szindrómát, a postpartum tireoditiszt. A hipotireózis kezelése függ az állapot súlyosságától, viszont egy kiegyensúlyozott étrenddel mindenképpen jót teszünk a pajzsmirigyünknek.

A pajzsmirigy diéta
A pajzsmirigy diétával kapcsolatban a leginkább elfogadott könyv, Mary Shormon kötete, aki azután jelentette meg írását, miután képes volt saját pajzsmirigy alulműködését szinten tartani egy diétával.
Ennek a diétának a lényege, hogy alacsony glikémiás indexű, egészséges zsírsavakat tartalmazó és jó szénhidrátokban gazdag élelmiszereket válasszunk. A magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök fontosak, például az alma, a banán, a körte, de el kell kerülni a gyolvaképzőket, tehát a brokkolit, a káposztát, a kelbimbót csak főzve szabad fogyasztani és úgyis csak ritkán. Naponta érdemes két adag keményítőtartalmú ételt fogyasztani, például borsót vagy kukoricát. Az egészséges zsírokat tartalmazó ételeket is előnybe kell részesíteni, többek között a tengeri halakat, az olívaolajat vagy az avokádót. A transzzsírokat és a teljített zsírokat teljesen el kell kerülni. Nagyon fontos továbbá a jód, a B-vitamin és a C-vitamin pótlása is.
Kerülni kell a diétában azon élemiszerek fogyasztását, amik gátolják a pajzsmirigyhormon felszívódását, így például a szója termékeket, a kalcium kiegészítőket, a vaspótlókat stb.
 

A megnagyobbodott pajzsmirigy és a stressz

2013.09.03 16:59

A megnagyobbodott pajzsmirigy is súlyosbítja a stresszt, de a stressz is hozzájárul a pajzsmirigy növekedéséhez. Éppen ezért fontos, hogy e két problémát egyszerre kezeljük, mert így megleőzhetjük a további szövődményeket.

A megnagyobbodott pajzsmirigy leggyakoribb okai
A megnagyobbodott pajzsmirigy vagy golyva több okból kifolyólag is kialakulhat. Ez a mirigy megnőhet az alulműködő vagy túlműködő pajzsmirigy esetében is, illetve pajzsmirigy rák után is. Néhány esetben igen fájdalmas lehet a golyva megérintése és okozhat torokfájást, nyaki fájdalmakat, nyelési vagy légzési nehézségeket is.

A stressz és a pajzsmirigy kapcsolata
A stressz és a golyva között közvetett kapcsolat feltételezhető. Nincs bizonyíték arra, hogy a stressz önmagában golyvát okozhat, de egyike lehet a lehetséges kiváltó okoknak. Több kutatás igazolta, hogy a stressz tovább súlyosbíthatja a golyvát.
A pajzsmirigy problémák okozhatnak autoimmun betegségeket is, amik a stressz hatására fellángolhatnak és súlyosabb tüneteket produkálhatnak.

A stressz és a kezelés
Csakúgy, ahogy a stressz önmagában nem okoz pajzsmirigy megnagyobbodást, a stressz kezelése sem fogja önmagában megoldani ezeket a problémákat. Azonban a stressz csökkentése fontos az egészséges életmód szempontjából és az is lehet, hogy pozitív hatással van a pajzsmirigy egészségére. Ezért elsőként fontos, hogy azonosítsuk a stressz forrását, majd megszüntessük azt.
 

A pajzsmirigy problémák jelei a férfiaknál

2013.08.09 12:40

A pajzsmirigy a nyak alsó részén található belső elválasztású mirigy, aminek fő funkciója azon hormonok termelése, amik az anyagcsere szabályozásáért felelősek. Ha a mirigy hibásan működik - leggyakrabban alulműködik vagy túlműködik -, akkor azt mindenképp fontos kezelni. Bár a pajzsmirigy problémák leggyakrabban a nőknél fordulnak elő, sok esetben a férfiakat is érintik. A pajzsmirigy betegségek tünetei a férfiaknál is igen eltérőek lehetnek.

Pajzsmirigy túlműködés
A pajzsmirigy két hormont termel: tiroxint és trijód-tironint. Ezek szabályozzák és fenntartják az alapvető szövetek és sejtek működését, de ha az emberi szervezet túl sok ilyen hormont termel, akkor túlműködés alakul ki. Ilyenkor leggyakrabban szívdobogást, hasmenést, letargiát, izomgyengeséget, kimerültséget tapasztalnak a férfiak. Az egyéb testi tünetek közé tartozik a mellnagyobbodás, a hajhullás, az indokolatlan fogyás, a remegő kezek. Érzelmi és szexuális tünetek is felléphetnek, például depresszió és impotencia.

Pajzsmirigy alulműködés
A hipotireózis akkor alakul ki, ha a pajzsmirigy nem termel elegendő mennyiségű hormont. Néhány tünet megegyezik a túlműködéssel, például a hajhullás és a fáradtság. Egyéb tünetek áltlaában az alulműködés ellenkezői lehetnek. Fogyás helyett például hirtelen súlygyarapodás jelentkezik, a bőr és a haj kiszárad, székrekedést tapasztalhatnak a férifak és magas koleszterinszintet, valamint a hang mélyülését. Csökken a koncentráció, romlik a memória.

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>