Blog

Vannak vitaminok és aminosavak, amelyek segítik a pajzsmirigy működését?

2016.01.19 10:37

A pajzsmirigy problémákat általában a hagyományos orvostudomány kezeli, azonban bizonyos kiegészítőket és alternatív terápiák is fel lehet használni, hogy azok támogassák a pajzsmirigy hagyományos orvosi kezelését. A pajzsmirigy hagyományos kezelése egy hormonpótlóval, a levotiroxinnal történik. A levotiroxint összekötni azonban bizonyos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, valamint aminosavakkal hasznos lehet, hiszen ezek együttesen még hatékonyabban képesek lehetnek a pajzsmirigy működésnek támogatásában.

Vas
A vasról úgy találják, hogy az hatékonyan támogatja a pajzsmirigy működését, ezért érdemes növelni a táplálékkal bevitt vas mennyiségét vagy elkezdeni egy vaspótló szedését, amennyiben pajzsmirigy alulműködésben szenvedünk. Azt azonban fontos tudni, hogy a pajzsmirigy hormonpótlóval, amit az orvosunk felírt, nem igazán szedhetjük a vaspótlókat az orvosunk megkérdezése nélkül, mivel azok esetenként kölcsönhatásba léphetnek egymással. A vas nagy koncentrációban megtalálható a sovány vörös húsokban, a műjban, bizonyos tenger gyümölcsökben, a hüvelyesekben, például a lencsében és a babban, egyes teljes kiőrlésű gabonafélékben, a zsázsában, a spárgában és a petrezselyemben. Persze bizonyos vastartalmú élelmiserek zavarhatják a pajzsmirigy működését, ezek közül meg kell említeni és el kell kerülni a kelbimbót, a brokkolit, a kelkáposztát, a spenótot, a szójababot, a rukkolát és társaikat.
 

Amikor a brokkoli rosszat tesz az egészségednek

2016.01.07 11:49

A golyvaképzők a természetben előforduló anyagok, amelyek megtalálhatóak a különféle élelmiszerekben és képesek golyvát okozni, tehát a pajzsmirigy megnagyobbodásához vezethetnek. Amellett, hogy a golyvaképzők elősegítik a golyva kialakulását, még kölcsönhatásba is lépnek a pajzsmirigy gyógyszerekkel, lassítják a pajzsmirigyet és végül a pajzsmirigy elégtelen működéséhez, leggyakrabban pajzsmirigy alulműködéshez vagy hypothyreosishoz vezetnek.

Az egészséges emberek esetében a golyvaképzők nyers és túlzott fogyasztása is képes lehet lelassítani a pajzsmirigy működését, illetve elősegítheti a golyva kialakulását. (Fontos megjegyezni, hogy a nyers gyümölcslé és zöldséglé is gyakran tartalmaz golyvaképző enzimeket, így érdemes elkerülni a nyers káposztalevet, spenótlevet, illetve azokat a gyümölcsleveket, amelyek magasan koncentrált mennyiségben tartalmaznak golyvaképző összetevőket.) Ha pajzsmirigy alulműködésben szenvedünk, akkor a golyvaképzőben gazdag étrend még tovább lassíthatja a pajzsmirigy máködését. (De jegyezzük meg, hogy a a hyperthyreosis és a Basedow-kór esetében hatékony és természetes kezelési módnak tűnik a golyvaképzők fogyasztása, amennyiben azok fogyasztása az orvos felügyeletével és jóváhagyásával történik.)

A néhány leggyakoribb golyvaképzők között érdemes megemlíteni a következő zöldségeket, gyümölcsöket és egyéb élelmiszereket:
Afrikai manióka
Babassu (egy kókuszpálma gyümölcse, amelyet Brazília és Afrika területein találtak)
Bok choy
Brokkoli
Brokkolini
kelbimbó
Fejes káposzta
Karfiol
Kínai brokkoli
Daikon
Kelkáposzta
Karalábé
Köles
Mustár
Őszibarack
Mogyoró
Fenyőmag
Retek
Hónapos retek
Svéd karórépa
Spenót
Eper
Fehérrépa
Torma

A koffein és a pajzsmirigy

2015.12.04 10:52

A koffein egy ismert stimuláns, ami hozzájárul a pajzsmirigyes tünetek súlyosbodásához, ezért az orvosok javasolják elkerülni a kávé és a tea fogyasztását. Mivel azonban a kutatási eredmények vegyesek és a koffein is biztosíthat pozitív előnyöket bizonyos esetekben, ezért érdemes megkérdezni orvosunkat, hogy a mi esetünkben mit javasol a kávéfogyasztást illetően.

A koffein hatása a pajzsmirigy hormonokra
Egy 1980-ban, a Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics folyóiratban megjelent kutatás azt vizsgálta, hogy a patkányok esetében hogyan hat a koffein a pajzsmirigy működésre. A patkányok napi 30-50 mg koffeint kaptak testtömeg-kilogrammonként és a kutatás végén megállapították, hogy jelentősen csökkent a TSH szintje a patkányokban. EGy 1996-os kutatás azonban nem talált ilyen jellegű változást.

Pajzsmirigy rák
A pajzsmirigy rák a rák egyik leggyakoribb formája. Egy 1989-es vizsgálat során görög kutatók megállapították, hogy akik sok koffeintartalmú kávét fogyasztottak, azok esetében kisebb volt a pajzsmirigy rák kialakulásának kockázata. Ugyanakkor egy másik, 2003-as kutatás azt találta, hogy az alacsony jód szint és a túlzott koffeinfogyasztás előidézhet pajzsmirigyrákot a patkányokban.

Szempontok
A koffein egy stimuláns, ami nyugtalanságot, szorongást, álmatlanságot, szapora szívverést okozhatnak, amik hasonlítanak a túlműködő pajzsmirigyes tünetekhez. Ez megnehezíti a diagnózis felállítását. A túlzott koffein egyébként más egészségügyi problémákat is okozhat, például gyomorpanaszokat, depressziót, vérnyomás problémákat. Ha mégsem szeretnénk lemondani a kávéfogyasztásról, akkor mérsékeljük azt és három csészénél ne fogyasszunk többet naponta.
 

Az éhség és a pajzsmirigy

2015.12.04 10:51

A pajzsmirigy alulműködés akkor alakul ki, amikor a mirigy nem termel elegendő hormont. A pajzsmirigy egy fontos szerv a szervezetben, mivel ez felelős az anyagcseréért és más fontos funkciókért. A pajsmirigy alulműködés egyik jele lehet a fokozott éhség. Ha az éhezés kikerül az ellenőrzésünk alól, akkor könnyen hízás indulhat meg, ami további egészségügyi problémákat indukálhat.

Hatások
Ha nem kezelik, akkor a pajzsmirigy káros hatással lehet az egészségünkre. Éppen ezért az orvosunk speciális vizsgálatokat fog végezni, hogy meghatározza, hogy milyen mértékben áll fenn a hypothyreosis, illetve, hogy azt mi okozza (például Hashimoto-betegség, szubakut pajzsmirigy gyulladás vagy néme thyreoditis). A Hashimoto-betegség egy krónikus probléma, ami a pajzsmirigy gyulladását hozza el, ennek eredménye a pajzsmirigy alulműködés. Ez akkor fordul elő, amikor az immunrendszer megtámadja a pajzsmirgyet. A szubakut thryoiditis egy légúti fertőzés után alakul ki, azonban ez is orvosi beavatkozást és kezelést igényel. A csendes thyreoditis egy duzzanat és a pajzsmirigy túlműködés okozza általában. Mindhárom esetben felléphet folyamatos éhség, illetve extrém étvágytalanság is. Ha bármelyik tünetet tapasztaljuk, nagyon fontos minél hamarabb felkeresni az orvosunkat, mert ezeket a problémákat diagnosztizálni, majd kezelni kell.
 

Miért tudok nehezen lefogyni a szülés után?

2015.11.17 11:13

A szülést követően sok nő tapasztalja azt a kellemetlen meglepetést, amikor a kemény, kerek hasán hirtelen laza bőr és testzsír jelenik meg. Bár vannak, akik gyorsan visszanyerik a súlyukat a testmozgásnak és egyéb tevékenységeknek köszönhetően, azonban mások nehezebben szabadulnak meg a felesleges zsírtól. Ilyen esetekben elsőként érdemes beszélni az orvosunkkal, aki segített világra hozni a picit, mivel ő tudja meghatározni azt, hogy esetleg milyen problémák és betegségek járulhatnak hozzá a fogyás nehézségéhez.

Tévhitek
Bár a szoptatás sok nő számára segíthet fogyni a terhesség alatt, mivel az rengeteg felesleges kalóriát éget el naponta, sok nő nem tudja elveszíteni a terhesség alatt felhalmozott kilókat pustán a szoptatással. A La Leche League azt sugallja, hogy a legtöbb nőnek bizonyos idő után érdemes testedzést végezni, illetve oda kell figyelni a táplálkozására is, hogy ha szeretne megszabadulni a terhesség alatt feljött kilóktól. Ha az első hat hónapban szoptatunk, az jelentősen segíti a későbbiekben is a fogyást, állítja egy 2008-ban az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány. Ha idő előtt abbahagyja a szoptatást, akkor nagyon fontos, hogy a kalóriaégetést a diétázás segítségével lehet csak fenntartani, ami nem biztos, hogy a legegészségesebb ebben az időszakban.
A pajzsmirigy problémák is megnehezíthetik számunkra, hogy lefogyjunk a terhesség követő időszakban.
 

A mezei zsurló és a pajzsmirigy

2015.10.13 16:40

A mezei zsurlót áltlaában a csontritkulás, a húgyúti fertőzések, a vesekő, a menstruációs tünetek, a folyadék-visszatartás, az égési sérülések, a reumatikus betegségek és a törékeny körmök kezelésére használják. E számos előnyét tekintve azonban a mezei zsurló képes negatívan befolyásolni a pajzsmirigy funkciókat, ezért fontos, hogy konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt el kezdjük használni ezt a készítményt.

A pajzsmirigy gyógyszerekkel való interakció
A mezei zsurló kölcsönhatásba léphet bizonyos pajzsmirigy gyógyszerekkel és zavarja azok hatékonyságát. A mezei zsurló szintén kölcsönhatásba léphet a lítium tartalmú készítményekkel, a nikotin tapaszokkal és rágógumikkal, a digoxinnal és a cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerekkel.

Káliumveszteség
A mezei zsurló csökkentheti a kálium szintjét a szervezetben. Legyünk különösen óvatosak ezzel kapcsolatban, ha pajzsmirigy túlműködésben szenvedünk, hiszen az alacsony káliumszint felerősíti az ilyenkor jelentkező tüneteket.

Tiaminhiány
A mezei zsurló tiaminhiányt is okozhat. A hipertireózis esetében a szervezetnek még több B1-vitaminra van szüksége, hogy megfelelően lebonthassa a zsírokat, a szénhidrátokat és bizonyos aminosavakat. Hiánya következtében a kéz és láb elnehezül, a járás megnehezül, zavartság, zsibbadás, furcsa szemmozgások, fájdalom és hányinger léphet fel. Éppen ezért csak óvatosan érdemes a mezei zsurlót fogyasztani, ha pajzsmirigy betegségben szenvedünk.
 

A túl sok pajzsmirigy gyógyszer a terhesség alatt

2015.10.05 10:22

A pajzsmirigynek számos betegsége lehet, így e mirigy - amely a szervezet energiaszintjét szabályozza - gyógyszeres kezelése sok esetben egy egész életen át tarthat. A túl sok pajzsmirigy gyógyszer is okozhat azonban mellékhatásokat, beleértve azokat a hatásokat, amelyeket a terhes nőkre, illetve a magzatokra gyakorol. Ilyen esetekben az orvosoknak figyelemmel kell kísérniük a betegek állapotát, hogy így biztosítsák a megfelelő adagolását a pajzsmirigyhormonoknak, amelyek így nem fogják károsítan a magzatot.

Romlott szemtünetek
A radioaktív jódot néha felhasználják a Graves-betegség kezelésére, ami az egyik leggyakoribb rendellenessége a hiperaktív pajzsmirigynek, amely során ez a mirigy nagyon apróra összezsugorodik és a felesleges hormonszintek is lecsökkennek így. A probléma azonban az, hogy ha az embereknek új vagy súlyosbodó szembetegsége van, beleértve a domborúságot, a szemszárazságot, a könnyezést vagy a pirosságot, akkor gyanakodhatunk arra, hogy a problémát a radioaktív jód okozza. Bár a hatás csak átmeneti, az orvosok azt javasolják, hogy ne használjunk radioaktív jódot a terhesség ideje alatt, illetve akkor sem, ha szemtüneteket tapasztalunk.

Szívproblémák
A túl sok levotiroxin a terhesség alatt túlságosan felgyorsíthatja a szívverést, illetve azt szabálytalanná is teheti, magyarázza a MayoClinic.com. A szívbetegeknél éppen emiatt csak igen kis adaggal lehet nyitni, azt fokozatosan növelhetjük egy kellően gondos monitorozás mellett, amelyben nyomon lehet követni, hogy a készítmény hogyan hat a szív működésére.
 

A pajzsmirgy alulműködés és a séta

2015.09.01 10:26

Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő pajzsmirigy hormont, más néven hipothyreosis alakul ki, akkor fontos, hogy továbbra is megfelelő hatékonysággal végezzük a napi teendőinket, azonban ehhez nagyon fontos számos dologra odafigyelni, hiszen esetenként a pajzsmirigy problémák súlyosak is lehetnek. Ha pajzsmirgy alulmáködés áll fenn, akkor a szervezet nem termel elegendő pajzsmirigy hormont, ami bizonyos kémiai reakciókra igen komoly hatást gyakorolhat. A pajsmirigy elégtelen működése egy sor egészségügyi problémához is vezethet, többek között súlygyarapodáshoz is. Azonban annak érdekében, hogy a testsúlyt egészséges szinten megőrizzük, fontos a rendszeres testmozgás, a séta és a futás, hogy megőrizzük az ideális testsúlyunkat.

Óvintézkedések
Beszéljünk orvosunkkal, mielőtt rendszeres testmozgást kezdenénk végezni, hogy ő is átnézhesse a tervezett edzésprogramunkat. Ha van egy mögöttes betegségünk, akkor lehet, hogy a gyaloglás igen nehézkes lehet, például egy diabéteszes neuropátia esetében vagy egy vérrög során, ami fizikai kezelést igényel, illetve számos vizsgálatot, mielőtt biztonsággal elkezdhetünk bármilyen testmozgást. Ha nagyon fáradtak vgy letargikusak vagyunk, akkor meg kell győződni arról, hogy eleget pihentünk, mielőtt el kezdenénk a fogyókúrás tervet. Igyunk mindig sok folyadékot a séta előtt, alatt és után, hogy biztosítsuk a szervezet számára szükséges elektrolitokat és sókat, amelyek segítenek fenntartani a szervezet megfelelő folyadék- és káliumszintjét.
 

Gyógynövények pajzsmirigy túlműködésre

2015.09.01 10:25

A pajzsmirigy funkciója, hogy bizonyos hormonokat előállítson a szervezetben. Ez a mirgy nagyon fontos, hogy normalizálja az anyagcserét, hogy a szervezet hozzájusson a szükséges energiához azokból az élelmiszerekből, amiket elfogyaszt. A MedlinePlus szerint csak az USA-ban több millió embert érint a pajzsmirigy valamilyen betegsége. Az egyik ilyen a pajzsmirigy túlműködés, ami egy olyan állapot, mely akkor jelentkezik, ha a pajzsmirigy túl sok hormont termel, ami az anyagcsere felgyorsulásához vezethet. A tünetek közé tartozik a szapora szívverés, a szívdobogás, a golyva, a fokozott izzadás, a remegés, a szorongás, a fokozott étvágy, a fogyás, az alvászavar és a duzzadt szemek. Egyes gyógynövények azonban segíthetnek a tünetek enyhítésében, azonban fontos, hogy konzultáljunk az orvosunkkal, mielőtt bármivel próbálkoznánk, mert a gyógynövények nem képesek helyettesíteni a hagyományos kezelési formákat.

Zöld tea
A zöld tea jótékony hatással van a pajzsmirigy-túlműködésre antioxidáns hatásának köszönhetően, állítja az University of Maryland Orvosi Központ. A zöld tea standard kivonatai körülbelül 250 és 500 mg hatóanyagot tartalmaznak és mentesek a koffeintől. A koffein egy olyan stimuláns, ami kiválthatja a pajzsmirigy túlműködését. Az antioxidánsok azonban fontos szerepet játszanak abban, hogy megvédjék a szervezetet az idegen anyagoktól, amelyek fertőzést okozhatnak, illetve különféle betegségeket is. A zöld teával tehát erősíthetjük az immunrendszerünket, így képesek leszünk hatékonyabban leküzdeni a jelenlegi pajzsmirigy zavarokat, illetve elkerülni azok súlyosbodágást.
 

A pajzsmirigy és a szénhidrátok

2015.08.06 09:57

A pajzsmirigy alulműködés egy olyan állapot, amely során a pajzsmirigy nem képes elegendő mennyiségű hormont szintetizálni és eljuttatni a test különféle rendszereihez. A pajzsmirigy, ami a nyak előtt fekszik, felelős a testhőmérséklet szabályozásában, az anyagcsere kontroll alatt tartásában, illetve az étvágy irányításában. Ha a pajzsmirigy nem működik megfelelően, akkor olyan tüneteket tapasztalhatunk, mint a hidegre való érzékenység, a súlygyarapodás, a fáradtság. Előfordulhat az is, hogy ilyen esetekben az élelmiszerekre másképpen reagál, beleértve a szénhidrátokat, amelyek áltlaában magukban a legnagyobb arányban vannak jelen a diétában. Azonban fontos megbeszélni orvosunkkal, mielőtt jelentős étrendi változtatásokat iktatnánk be.

Megfontolások
Mivel a pajzsmirigy alulműködés fokozza a kockázatát a krónikus és a megelőzhető betegségeknek, ezért ha a tüneteket tapasztaljuk, akkor nagyon fontos, hogy minél előbb felkeressük az orvosunkat. Ha megfelelően kezelik ezt, akkor nem kell számolni az energiacsökkenéssel, illetve a testsúlyunkat is kontroll alatt tarthatjuk Az étrendi változtatásokkal is jelentős eredményeket lehet elérni, így folyamatosan fokozhatjuk az energiaszintet és csökkenthetjük a súlyunkat. A pajzsmirigy alulmáködésben szenvedő embereknek különösen fontos, hogy sok antioxidánst tartalmazó élelmiszert fogyasszanak. Ezek közé tartoznak a gyümölcsök, a zöldségek, amelyek szintén gazdag forrásai a szénhidrátoknak. A kenyérből érdemes a teljes kiőrlésűeket választani, hasonló a helyzet más gabonafélékkel és a tésztákkal is. Így a pajzsmirigy alulműködés során is kezelhetjük a testsúlyunkat.
 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>