Blog

Amit a pajzsmirigy diétákról tudni kell 1.

2014.10.22 10:11

Az emberek, akik pajzsmirigy betegségben szenvednek, legyen az akár hipotireózis vagy hipertireózis, Hashimoto-betegség vagy Basedow-kór, fontos tudniuk arról, hogy bionyos ételek, italok milyen kölcsönhatásban állnak egymással, illetve, hogy milyen hatásuk van bizonyos gyógyszereknek. Íme néhány dolog, amit mindenképpen tudni kell a pajzsmirigyes körülményekről ahhoz, hogy a mindennapjaink zökkenők nélkül teljenek el.

Magas rosttartalmú ételek
Sok pajzsmirigy beteg küzd székrekedéssel, illetve extra súllyal. Az egyik legfontosabb taktika éppen ezért, hogy növeljük a rostbevitelt, különösen az élelmi forrásokból beszerezhető rostbevitelt. Tehát a pajzsmirigy betegek számára nagyon fontos, hogy lehetőleg nagy mennyiségben fogyasszanak magas rosttartalmú ételeket. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy ha magas rosttartalmú diétára váltunk, akkor a pajzsmirigy állapotát érdemes 8-12 hét múlva újra elelnőriztetni, pontosan azért, mert lehet, hogy a pajzsmirigy gyógyszeradagját így lehet csökkenteni, mivel a gyógyszer felszívódása is befolyásolódhat.

Mini étkezések
Sokat hallani arról, hogy az anyagcsere működését úgy lehet a legjobban fokozni, ha kis étkezéseket iktatunk be a nap folyamán többször is. Ez azonban lehet, hogy éppen a legjobb dolog azoknak a pajzsmirigy betegeknek, akik lepróbálnak fogyni, így ugyanis hatékonyan lehet kezelni a leptin és az inzulin szintjét is.

 

Melyik a legjobb pajzsmirigyes diéta? 1.

2014.10.22 10:10

Ma már nagyon sok ember teszi fel a kérdést, hogy melyik a legjobb pajzsmirigyes diéta, amivel eredményesen, mégis egészségesen lehet fogyni. Van egyáltalán legjobb pajzsmirigy diéta? Nyilván ez attól függ, hogy mi az, amit véghez tudunk vinni és mi az, amit nem. Szóval vessünk egy pillantást néhány módszerre, hogy mi módon lehet befolyásolni az étrenddel a pajzsmirigy egészségét, illetve, hogy milyen módszerrel lehet enyhíteni a pajzsmirigyes problémák tünetein. Bárcsak lenne egy mágikus válasz vagy kiegészítő, esetleg étrendi változás, ami csodával határos módon lenne képes testsúlycsökkenést okozni, de sajnos nincs ilyen, így magunknak kell kiválasztani, hogy melyik az a módszer, ami a legjobban működik. Azt találtuk, hogy a fogyás általában egy többlépcsős folyamat, ami magába foglalja a következő kulcsfontosságú lépéseket.

Optimalizáljuk a vércukrot és a leptint
Nem elegendő, hogy a pajzsmirigy szintet beállítjuk a normálisba vagy a referenciatartományba, nagyon fontos az is, hogy a leptin- és a vércukorszint is megfelelő legyen. Ha ezeket a szintek kiegyensúlyozatlanok, akkor nagyon fontos, hogy diétával, étrendkiegészítőkkel vagy gyógyszerekkel vissza állítsuk őket a normális mederbe.

Hozzuk egyensúlyba a többi hormont is
Ha a nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron) és a mellékvese hormonok (kortizol, DHEA) egyensúlya megbomlik, akkor is nehezebb lesz a fogyás. A menopauza alatt, valamint egy ösztrogéndominancia során eltolódás jelentkezhet a testsúlyban és felhalmozódhat a hasi zsír, amitől aztán nehezbb megszabadulni. A tesztoszteron hiánya például megnehezíti az izomépítést. A mellékvese hormonok egyensúlytalansága pedig fáradtságot okozhat, illetve kevésbé érzékennyé válunk a pajzsmirigyes kezelésre, valamint kevésbé leszünk képesek fogyni.

A fáradtság és a pajzsmirigy 1.

2014.09.03 10:57

A fáradtság és a súlyos kimerültség lehet feltétele a pajzsmirigy problémáknak. Sajnos néhány beteg esetében a fáradtság még azután is fennáll, miután a pajzsmirigy betegségét kezelték. De nézzük is meg, hogy hogyan kapcsolódnak a fáradtság és a különböző pajzsmirigy problémák.

Pajzsmirigy-betegségek és az alvási apnoe
Van egy szoros kapcsolat az alvási apnoe megnövekedett előfordulása és a pajzsmirigy alulműködés között is. A gyakori alvási apnoe ugyanis okozhat kimerültséget, illetve elvezethet a pajzsmirigy rendellenességekhez is. Az apone egyébként egy olyan betegség, amely során az alvás alkalmával több alkalommal abbahagyja az llető a légzést egy-egy rövid időre. Az apnoe gyakran jár együtt a horkolással is.

Ha a fáradtság krónikus
Ha felmerül a gyanú, hogy  fáradtság nemcsak az alváshiányból fakad, akkor még nem kell egyből egy pajzsmirigy rendellenességre következtetni, hiszen előfordulhat az is, hogy a probléma egy krónikus fáradtság szindrómából, fibromyalgiából ered. De az ok természetesen lehet pajzsmirigy alulműködés, pajzsmirigy túlműködés és autoimmun pajzsmirigy betegség.

Alulműködés esetében
A csontjainkban érezzük ilyenkor a kimerültséget, ami egyértelműen az alulműködés jele és gyakran hirtelen jelentkezik, oly erősen, hogy szinte képtelennek érezzük magunkat, hogy felemeljük a fejünket a párnáról. Lehet, hogy úgy érezzük, hogy nem tudunk végigcsinálni egy napot, hogy közben ne aludjunk vagy, hogy túlságosan fáradtak vagyunk ahhoz, hogy jól teljesítsünk.
 

5 nagyszerű étel a pajzsmirigy problémák kezelésére 1.

2014.08.09 15:15

Érezted már úgy, hogy annak ellenére növekszik folyamatosan a testsúlyod, hogy semmit nem követtél el? Lehet, hogy fáradtnak ére magad egy kiadós étkezés után, annak ellenére, hogy nem történt semmiféle megerőltető tevékenység, amiben részt vettél volna. Ezek gyakran a hipotireózis tünetei… Ha ebben a betegségben szenvedünk, akkor van néhány olyan étrendi változtatás, amivel csodákat tehetünk, tehát nem biztos, hogy azonnal a gyógyszerekhez kellene fordulnunk.

1. Szelénben gazdag élelmiszerek
A tirozin, a jód nagyon fontos a pajzsmirigy egészséges működése szempontjából, ugyanakkor a szelén is nagyon fontos a szervezetnek. Ez egy olyan nyomelem, amely segít az immunrendszer és a pajzsmirigy megfelelő működésének biztosításában. A magokban és a halakban van jó sok szelén, illetve a paradicsom is kiváló forrása ennek a nyomelemnek.

2. Használjunk kókuszolajat
A főzéshez érdemes lecserélni hagyományos olajunkat kókuszolajra, mert ez sokat segíthet abban, hogy a pajzsmirigyünk megfelelően működhessen. A kókuszolaj valóban serkenti a pajzsmirigyet, gogy az több tiroxint termeljen.

3. Rostok
A rostok is nagyon fontosak a pajzsmirigy egészsége szempontjából, mivel ezek javítják az anyagcserét. A rostok ételek, a gyümölcsök és a zöldségek segítenek abban is, hogy hamarabb telítődjünk, ezért kevesebbet fogunk enni, ami szintén előny egyx alulműködő pajzsmirigy esetében.
 

A legjobb diéta a pajzsmirigy problémák kezelésére 1.

2014.07.11 08:42

Ha túl kevés pajzsmirigy hormon termelődik a pajzsmirigy által, akkor az illető energiaszintje jelentősen lecsökken, ezenfelül a testben egyéb funkciók is akadozni kezdenek, ami jelentősen rányomhatja a bélyegét az életünkre. Ha diagnosztizáltak nálunk hipotireózist vagy hipertireózist, akkor az elsőre ijesztő lehet, ugyanakkor nem kell megijedni, hiszen a pajzsmirigy szabálytalanságokat ma már sokféleképpen lehet kezelni: vannak hormontabletták, de a diétával is elérhetjük, hogy visszaálljon a rendes kerékvágás.
Ha pajzsmirigy alulműködésben szenvedünk, akkor a diéta segíthet enyhíteni a tüneteket, beleértve a kimerültséget, a mentális és fizikai gyengeséget is, amely alapvetően rontja le az életminőséget. Ha már diagnosztizálták nálunk a pajzsmirigy alulműködést, akkor a legjobb, ha azonnal elkezdjük a diétát.
Nagyon fontos például odafigyelni arra, hogy jó minőségű szénhidrátokat fogyasszunk, mert eek, illetve a növényi rostok aok a tápanyagok, melyek megadják a szervezet számára szükséges üzemanyagokat, így a pajzsmirigy működését is jótékonyan befolyásolják. Ne próbáljuk meg tehát elkerülni a szénhidrátokat teljesen, de nagyon fontos jó döntéseket hozni azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú szénhidrátokat fogyasszunk.
A legjobb, ha nagyjából távol maradunk a finomított szénhidrátoktól, a fehér cukortól és a finomított liszttől és ezeket egészséges alternatívákra cseréljük. Ezeket tehát érdemes kiküszöbölni, ami nemcsak a pajzsmirigynek, hanem az egész szervezetünknek jót tesz.
Emellett fontos az értékes rostok fogyasztása is, melyek közül meg kell említeni az ördögnyelvet, mivel ezzel a fogyás is hatékonyan beindítható a benne található glükomannánnak köszönhetően.

A pajzsmirigy problémákat egyszerű felismerni

2014.06.30 10:30

Miközben a pajzsmirigy problémák egyre gyakoribbak, gyakran előfordul, hogy a tünetek hosszú éveken át észrevétlenek maradnak. Azonban, ha valaki tudatában van annak, hogy mi folyik a testében, akkor a pajzsmirigy alulműködést gyorsan ki lehet mutatni és így elég gyorsan lehet kezelni.
Az energiaszintet nagymértékben befolyásolja a pajzsmirigy működése, így a problémát jelezheti, ha fáradtak vagyunk minden alkalommal, különösebb ok nélkül. És valószínűleg alacsony energiaszintet okoz az is, ha a szervezetünk nem kap elég pihenést, viszont pajzsmirigy rendellenességre kell gyanakodnunk, ha elegendő pihenés után is kimerültnek és fáradtnak érezzük magunkat.
A pajzsmirigy rendellenességek további tünetei közé tartozik a különféle bélproblémák, az izom- vagy ízületi fájdalmak és a haj és bőr furcsa elváltozásai, melyek magukba foglalják, (de nem korlátozódnak csak erre) a száraz, hámló bőrt, illetve a hajhullást.
Ezenkívül gyakoriak lehetnek a pajzsmirigy problémák azoknál, akiknél a családban már kimutattak ilyen problémát.
A megnagyobbodott vagy duzzadt pajzsmirigy is lehet tünete a pajzsmirigy problémáknak. A mirigy ilyenkor megduzzad és érezhető lesz az ádámcsutka mellett. Ez okozhat légzési és nyelési rendellenességeket is, valamint a hangot is megváltoztathatja.
Egy kevéssé aktív pajzsmirigy befolyásolja a koncentrációt is, nehézzé váik a figyelem fenntartása, ami bizonyos fajta bizonytalansághoz vezethet, illetve memóriazavarok is kialakulhatnak.

Ismerkedés a pajzsmirigy diétával

2014.05.28 08:48

Ha pajzsmirigy problémában szenvedünk, akkor tudjuk, hogy milyen nehéz megtalálni a megfelelő kezelést. Számos esetben problémát okoznak a tünetek. A leggyakoribb ezek közül a fáradtság, súlygyarapodás , alacsony vérnyomás, depresszió. A pajzsmirigy diéta kezelésére sok esetben írnak fel hormonpótlókat, de érdemes hangsúlyozni, hogy az alulműködés esetében az étrend is fontos tényező.
Elsőként is arra kell figyelnünk, hogy minden étrendnek minőségi ételekből kell állnia, mert ez fog egészségesebb testet eredményezni, ideértve a pajzsmirigy egészégét is. Ezenfelül az alulműködés során fokozottan kell figyelni a tápanyagbevitelre: ezek közül a legfontosabbak jelen esetben a jód, a fehérje, a rost, a szelén, az omega-3 zsírsavak és persze a bőséges folyadékpótlás.
A pajzsmirigy alulműködéssel az a gond, hogy a fizikai tevékenységek megtorpannak a szervezetben, mivel a hormontermelés nem lesz olyan hatékony. Emiatt nagyon fontos, hogy az étkezéssel egész nap aktívan tartsuk a pajzsmirigy működését. A reggeli elfogyasztása is elengedhetetlen, mert ha ez kimarad, akkor az anyagcsere is lelassul.
A bőséges folyadékpótlás azért fontos, hogy a szervezet a lelassult anyagcsere mellett is képes legyen eltávolítani a méreganyagokat és a felhalmozódott zsírokat. Könnyedén meg tudjuk állapítani, hogy elegendő vizet iszunk-e: ha sötét a vizelet, akkor túl kevés folyadékot vittünk be a szervezetünkbe.
Az omega-3 zsírsavak is rendkívül fontosak két dolog miatt is: egyrészt ezek a zsírsavak irányítják az étvágyat, így a testsúlyunkat is, illetve egyensúlyba hozzák a vércukorszintet. Néhány klassz forrása az omega-3 zsírsavaknak a len, a kender és a tökmag, a dió, a lazac, a makréle, a szardínia és a hering.

A pajzsmirigy problémák leggyakoribb okai 1.

2014.05.10 08:49

1. A táplálkozási hiányosságok, például a B12-vitamin vagy a vas hiánya. A tápanyag hiány is képes lelassítani a pajzsmirigy működését, mivel a pajzsmirigynek szüksége van bizonyos anyagokra ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű hormont tudjon előállítani. A tápanyaghiányt leginkább a hajból és a körömből vett minták segítségével lehet kiszűrni, de egy vérvizsgálat is nagyon sokat segíthet.

2. Immunrendszeri rendellenességek, mint például a mellékvese problémák, amelyek növelik a kortizol nevű hormon mennyiségét a szervezetben, ami egy állandó “menkülj vagy harcolj” állapothoz vezet el, ez pedig a pajzsmirigyünket is túlpörgeti. Éppen ezért nagyon fontos figyelni arra, hogy az immunrendszerünk megfelelően működjön, mert máskülönben pajzsmirigy problémákra (is) kell számítanunk. A mellékvese problémák mérése egyszerű, hiszen a nyálból ki lehet szűrni a felesleges kortizol hormonokat.

3. A krónikus Candida fertőzés is okozhat pajzsmirigy rendellenességeket a memóriaproblémák, a gázosodás és puffadás, a hideg kezek és lábak mellett. A pajzsmirigyre is rossz hatással van tehát a Candida gomba, így ha az bekerül a véráramba és eljut ehhez am irigyhez is, ahol megtapad, akkor komolyabb gondokra is számítani kell. A Candidát egyébként különféle gombaellenes készítményekkel, növényi kivonatokkal és probiotikumokkal lehet megszüntetni.
 

A lúgosító étrend jó hatással van a pajzsmirigyre?

2014.04.22 14:50

A test alapjába véve lúgos vagy savas: ezt olyan tényezők határozzák meg, mint a táplálkozás, az ásványi anyag-bevitel, a stressz és a környezeti hatások. A szervezet sejtjei azonban jobban működnek egy lúgos pH-jú környezetben. Néhányan már hallottak arról, hogy a lúgosító étrend igen hatékony a rák megelőzésében, de arról még lehet, hogy nem tudnak, hogy ez a pajzsmirigy problémákon is igen hatékonyan segít. A lúgos pH-érték létrehozása az első lépés a pajzsmirigy betegségek leküzdésében.

A pajzsmirigy is jobban fog működni egy lúgos pH-jú környezetben. Íme néhány ok, ami miatt a lúgos pH-jú környezet segíthet a pajzsmirigy betegségek megelőzésében:

-a szervezet könnyebben távolítja el a toxinokat a szervezetből
-a növekedési hormon természetesen kezd el működni
-javul az immunrendszer működése
-létrejön egy ellenséges környezet a fertőzések számára
-a vitaminok és ásványi anyagok kihasználása is javul
-a zsírégetés fokozódik
-a szervezet hatékonyabban képes a hormonok termelésére
-a sejtek hatékonyabban tudják felhasználni a pajzsmirigy hormonokat.

De hogyan lehet lúgosítani a szervezetünket?
Az első lépés az, hogy együnk lúgképző élelmiszerekből sokat. Ezek olyan élelmiszerek, amiknek magas a kálium-, magnézium-, kalcium- vagy cinktartalma.Ezek olyan növényi alapú élelmiszerek, mint például a gyümölcsök, a zöldségek, a lencse, az édesburgonya, a gyógyteák stb., amik segítenek a szervezet lúgosításában.
Második lépésként fontos a savas élelmiszerek fogyasztásának redukálása: túlzott húsfogyasztás, tojás, bab, tejtermékek és gabonafélék.
 

Az egészséges pajzsmirigy diéta

2014.04.08 16:41

A pajzsmirigybetegségeket az orvostudomány egyelőre szintetikus készítményekkel kezeli, azonban mi is sokat tehetünk az étrendünkkel a pajzsmirigyünk egészségének visszaállításáért. Vannak ugyanis olyan élelmiszerek, amiket el kell távolítani a diétából és vannak olyanok is, amiknek a fogyasztását meg kell duplázni. A pajzsmirigyes diéta nem a fogyást szolgálja, viszont nagyon sokban hasonlít az egészséges táplálkozás alapjaihoz.
Nem mindenki ért egyet azzal, hogy az étrend és a pajzsmirigy egészséges összefüggésben van, azonban egy hét alatt megláthatjuk, hogy bizony nekik nincs igazuk. Érdemes tehát egy hétig egy úgynevezett pajzsmirigybarát diétát követni, amivel figyelemmel kísérhetjük a változásokat és meg fogjuk látni, hogy jobban érezzük majd magunkat.

Élelmiszer intolerancia
Ma egyre több gluténmentes és tejmentes termékkel találkozunk, mivel egyre több ember szenved valamilyen élelmiszer intoleranciában. Ahhoz, hogy megtaláljuk, hogy melyik élelmiszer váltja ki nálunk az allergiát, fontos, hogy elvégezzünk egy élelmiszer-intolerancia tesztet, mert lehet, hogy a pajzsmirigy problémáinkat épp egy olyan élelmiszer váltja ki, amire nem regál megfelelően a szervezetünk. Tehát ahhoz, hogy a pajzsmirigy egészségét visszaállítsuk az első lépés, hogy kiszűrjük azokat az élelmiszereket, amikre meglehetősen intoleránsan reagál a szervezetünk.

A következő lépést kicsit később ismertetjük...

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>