Blog

Hogyan szedjek fel néhány kilót pajzsmirigy túlműködés esetében?

2013.07.29 19:44

Ha pajzsmirigyünk túlműködik, akkor az anyagcsere felgyorsul. Ez gyakran okoz súlyvesztést és az ideális testsúlyt képtelen lesz az ilyen ember visszaszerezni. Azonban számos módja van annak, hogy a pajzsmirigy gyógyszerek mellett biztonságosan hízzunk és a pajzsmirigy működését az étrenddel némiképp stabilizáljuk.

Ez az, amire figyelni kell:
1. Válasszunk olyan élelmiszereket, amik táplálóak és magas a kalóriatartalmuk. Együnk sok avokádót, diót, valamint teljes kiőrlésű kenyereket. Mindenképpen kerülendőek a gyorskaják, mert azok csak üres kalóriákat tartalmaznak és hosszú távon egészségügyi problémákat jelentenek.
2. Együnk gyakrabban és mindig kicsivel több kalóriát fogyasszunk el, mint amit megszoktunk. A több kalóriával hízhatunk a testsúlytól, aktivitási szinttől függetlenül. Lassan növeljük csak a kalóriabevitelt.
3. Ne hagyjunk ki étkezéseket, mert a szervezet túl gyorsan használja fel a zsírt.
4. Tartsuk be az étkezési rendünket. Háromszor együnk többet és kétszer kevesebbet.
5. Használjunk olyan gyógynövényeket, amik serkentik az étvágyat. A kurkuma, rozmaring, kakukkfű, gyermekláncfű, kamilla ilyenek.
6. Mozogjunk sokat, mivel a sport növeli az étvágyat. Persze fontos, hogy ne vigyük túlzásba, mert így mínusz kalóriát jelent a sport.
 

A jóga és a pajzsmirigy

2013.07.10 16:16

A jógára már régóta úgy tekintenek, mint ami előnyös a fizikai és mentális jólét eléréséhez. Az American Cancer Society elismeri, hogy a jóga segíthet kezelni az olyan súlyos betegségek bizonyos tüneteit is, mint a rák, a szívbetegségek, az ízületi gyulladások. A jóga rajongói és a tudományos kutatók egyaránt úgy látják, hogy a jóga azok számára is előnyös, akik pajzsmirigy betegségben szenvednek. Ha tehát már valamilyen pajzsmirigy betegséget diagnosztizáltak nálunk, akkor érdemes a jógát beiktatni a napi rutinunkba.

Hatásai
A nem kezelt pajzsmirigy diszfunkció súlyos hatást gyakorolhat az egész testünkre. A pajzsmirigyes betegségek magas koleszterinszinthez, idegrendszeri károsodáshoz, depresszióhoz és meddőséghez vezethet. A bőr beduzzadhat, a látás során komplikációk léphetnek fel, szívproblémák és csontritkulás alakul ki.

A jóga előnyei
Fontos tudni, hogy a jóga nem gyógyítja a pajzsmirigyes betegségeket, viszont hatékony kiegészítője lehet az orvosi kezelésnek. Például a szabálytalan szívverést és a szorongást a jóga segít kezelni az ellenőrzött légzés következtében. Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat is. A tüdő működése is javul.

Ajánlott gyakorlatok
A Yoga Journal a következő gyakorlatok elvégzését ajánlja: hajó, eke, híd, gyertya. Ezek stimulálják a pajzsmirigyet és csökkentik a fájdalmakat és az emésztési problémákat. Nagyon fontos, hogy mindig segítsen valaki a gyakorlatok végzése közen, mivel ezek nagyfokú rugalmasságot igényelnek, így a sérülés veszélye fennáll.
 

A nátrium és a pajzsmirigy

2013.06.19 10:58

A só 40%-ban nátriumból és 60%-ban klórból áll - a tengeri és az asztali só is ezzel az aránnyal büszkélkedhet. Az 1920-as évektől kezdve azonban a sót el kezdték jódozni, mivel a nyugati államok népességének nagy része jódhiányos volt. A pajzsmirigy számára a jód elengedhetetlen, hogy olyan hormonokat termelhessen, amik ellenőrzik az anyagcserét. Bár a nátrium szinte egyáltalán nem hat a pajzsmirigyre, a túl kevés jód okozhat problémákat

Jódhiány
Jód nélkül a pajzsmirigy nem képes előállítani hormonjait, a T3-at és a T4-et, így az anyagcsere működése lelassul. A hipotireózis leggyakoribb oka egy autoimmun probléma, de terhesség után is jelentkezhet. A jódhiány ma már nagyon ritka a nyugati országokban, de a világ népességének nagy százalékát érinti. Sőt mivel most egyre divatosan a nátriumszegény diéta, így sok esetben ez okozza a jódhiányt.

A nátrium és a pajzsmirigy
Egy teáskanál jódozott só 400 mg jódot tartalmaz, ami több, mint elég ahhoz, hogy a pajzsmirigy hormontermelését az ideális állapotban tartsuk. A feldolgozott élelmiszerekben csak a nátrium a sok, a jód nem, így ezek nem számítanak bele a jód bevitelbe. Sőt nem is minden só jódozott, ezért fontos, hogy olvassuk a címkéket. Ha nátriumszegény diétát követünk, akkor is nagyon fontos a megfelelő mennyiségű jód pótlása.

Diéta az alulműködő pajzsmirigyre

2013.05.28 09:08

A pajzsmirigy olyan hormonokat termel, amik befolyásolják az anyagcserét. Ha a pajzsmirigyünk nem eléggé aktív, akkor nem termel elegendő mennyiségű hormont, így az anyagcsere lelassul és azt tapasztaljuk, hogy rendkívül érzékenyek leszünk a hidegre. Ezt az állaptot hypothyreosisnak nevezik. A diétás módosítások nem befolyásolják nagyban a pajzsmirigy működését, viszont segíthetnek a tünetek enyhítésében.

Jódhiány
A jód befolyásolja a pajzsmirigy hormonok szintézisét. A jód hatására a pajzsmirigy T3 és T4 hormonokat termel. Az óceán jelenti a legnagyobb jódforrást, hiszen a tenger gyümölcsei tartalmazzák a legnagyobb koncentrációban ezt a hormont. A fejlődő országokban és azokon a helyeken, amik távol esnek az óceánoktól gyakoribb a jódhiány. A jódhiány az alulműködő pajzsmirigy kialakulásának fő oka.

Reggeli
Annak ellenére, hogy állandóan a túlzott sófogyasztás ellen érvelnek a tudosóok, mégis be kell vallani, hogy a jódozott só a legjobb forrása a jód pótlásának. Természetesen ha magas a vérnyomásunk, akkor érdemes más megoldást keresni. Reggelire érdemes egy nagy főtt tojást sózva fogyasztani, amiben szintén sok a jód, így reggel gyorsan beindul az anyagcsere. A B-vitamin is normalizálja az anyagcserét, ezért a teljes kiőrlésű gabonák is jó választásnak bizonyulnak.

Ebéd
A tonhalas vagy pulykás szendvics ebédre kitűnő választás. Mivel az antioxidánsok fontos szerepet játszanak a pajzsmirigy működésében, ezért rakjunk a szendvicsbe paprikát és paradicsomot, valamint együnk egy csésze áfonyát vagy meggyet is.

Vacsora
Együnk sok halat és rákot vacsorára. Tálaljuk barna rizzsel vagy teljes kiőrlésű tésztával.

Hogyan segíthet a szelén a pajzsmirigy működésében?

2013.05.03 10:25

Az orvosok a szelént a nyomelemek közé sorolják, mert bár a szervezetnek szüksége van szelénre a normális működéshez, viszont csak kis mennyiségben. A testben a szelén fehérjékhez kapcsolódik: ezek a szelenoproteinek antioxidánsként működnek, így védik a sejteket a szabad gyökök okozta károsodásoktól és a génmutációtól. A szelén ezenfelül még a pajzsmirigy működését is szabályozza.
A szelén egyik legfontosabb funkciója a pajzsmirigy esetében, hogy képes megvédeni sejtjeit a károsodástól. Talán még fontosabb funkciója, hogy képes fenntartani a normális pajzsmirigyműködést. De vajon, mit kezdhetünk vele, ha a pajzsmirigyünk működésében valami probléma lép fel.

Hyperthyreosis
A hyperthyreosis egy olyan állapot, ami során a pajzsmirigy túl sok pajzsmirigy hormont termel. Ezekben az esetekben általában a szelén szintje túl alacsony a vérben. Ez a betegség egyébként a lakosság 1%-át érinti, de ennek ellenére fontos a megfelelő kezelési mód. Sajnos a túlműködés következtében a pajzsmirigy sejtjei is sérülhetnek, ezért fontos a szelén bevitele, mivel az képes ezt a folyamatot megakadályozni vagy késleltetni.

Ajánlott bevitel
Annak érdekében, hogy a pajzsmirigy ne szenvedjen károsodás, naponta legalább 55 mg szelént kell fogyasztani. A szelén bevitelének növelése érdekében érdemes sok diófélét, gabonát, tonhalat, tojást, túrót és paradicsomot fogyasztani.

A retek és a pajzsmirigy

2013.04.07 13:19

A pajzsmirigy a jód hatására olyan hormonkat termel, amik szabályozzák a szervezet metabolizmusát. Enélkjül a pajzsmirigy hormonok szintje nem lesz megfelelő, így a szervezet nem képes felhasználni a zsírt és hatékonyan tárolni az energiát, a tápanyagokat vagy az oxigént. Bizonyos élelmiszerek, például a retek, golyvaképzőnek minősül, ami azt jelenti, hogy elnyomják a pajzsmirigy működését, ha túl sokat fogyasztunk belőle. Ha mértékkel fogyasztjuk a retket, akkor nem valószínű, hogy bármilyen negatív hatást is kivált, viszont pajzsmirigy betegségek esetében lehet, hogy korlátozni kell e zöldség fogyasztását.

A pajzsmirigy
A pajzsmirigy egy olyan apró szövet, ami a nyak elülső részén, a légcsövet körülölelve helyezkedik el. Hatékonyan tárolja a jódot, mert ezt használja fel a hormonok termeléséhez. A pajzsmirigy hormonok a tiroxin és a trijód-tironin a szervezet anyagcseréjének megfelelő működéséért felelős. Ha ezek mennyisége nem megfelelő, akkor az anyagcsere lelassul és hipotireózisról beszélünk.

A jód
A jód egy olyan nyomelem, ami megtalálható a húsokban, a tejtermékekben, a tenger gyümölcseiben és kis mennyiségben a legtöbb gyümölcsben és zöldségben is. Jóddal dúsítják a sót is. Naponta 150 mcg-ra van szüksége jódból egy egészséges felnőttnek.

Golyvaképzők
A golyvaképzők olyan anyagok, amik megakadályozzák, hogy a szervezet felhasználhassa a jódot, így megzavarják a pajzsmirigy normális működését. Ilyenek például a retek, a szójabab, a keresztes virágú növények. Egészséges emberek esetében nincsen ezeknek a növényeknek negatív hatásuk, viszont a pajzsmirigy diszfunkciók során érdemes korlátozni a golyvaképzők fogyasztását.
 

A szelén, a jód és a pajzsmirigy

2013.03.22 23:39

A szelén, a jód, a vas és a cink nélkülözhetetlen nyomelemek a pajzsmirigy működése szempotjából. A pajzsmirigy egy néhány centiméter hosszú mirigy, ami a nyak előtt található és az anyagcsere szabályozásában játszik fontos szerepet. A 14 évnél idősebb férfiak és nők esetében naponta 55 mcg jódra és 150 mcg szelénre van szükség. Persze fontos konzultálni az orvossal, mielőtt el kezdenénk bármilyen jód vagy szelén kiegészítőt szedni.

A szelén és a pajzsmirigy
A pajzsmirigynek szüksége van szelénre a normális működéséhez. A szelén szerepet játszik abban, hogy a pajzsmirigy megfelelő mennyiségű hormont termeljen és hozzjárul a jód hasznosulásához is. Egy normálisan működő pajzsmirigy akkor is tartalmaz szelént, ha azt táplálkozással nem visszük be a szervezetbe.

A jód és a pajzsmirigy
A jód nélkül a pajzsmirigy nem képes a szükséges hormonokat előállítani, így az anyagcsere zavart szenved. A jódhiány pajzsmirigy alulműködéshez vezet. A nők, a terhes nők és az idősebb gyerekek esetében nagyobb eséllyel alakul ki hipotireózis.

Kiegészítők
A szelén és a jód pótlásával meg lehet szüntetni az alulműködő pajzsmirigy tüneteit és magát a problémát is. A szelénnel és a jóddal javítható a pajzsmirigy hormontermelés és visszaállítható annak egyensúlya. Persze mindig fontos konzultálni orvosunkkal, mielőtt bármelyik kiegészítőt el kezdenénk rendszeresen használni, mert túl nagy mennyiségben esetenként okozhatnak mellékhatásokat.
 

A gyömbér és a pajzsmirigy

2013.03.11 15:16

A gyömbér nemcsak egy ízletes adaléka lehet az ételeknek, hanem az egészségünket is nagymértékben javíthatja. A kínai orvoslásban hagyományosan a hányinger, a puffadás, az emésztési zavarok kezelésére és a rák megelőzésére használták. A pajzsmirigy problémákban szenvedők számára azért hasznos, mert magas cink, magnézium és kálium tartalmának köszönhetően képes e mirigy hormontermelését szabályozni, illetve gyulladásgátló tulajdonságainak köszönhetően kedvező hatást gyakorol a pajzsmirigyre.
A pajzsmirigy két különböző hormont termel: tiroxint és trijód-tironint. Ezek a hormonok szabályozzák a szervezet metabolizmusát és a szervek működési sebességét. Ha a pajzsmirigy túl sok hormont termel, akkor hipertireózisról, ha túl keveset, akkor hipotireózisról beszélünk.

A gyömbér
A Whole Foods Encyclopedia szerint a gyömbér számos kulcsfontosságú tápanyagot tartalmaz, amik segítenek a szervezet működésében. A gyömbérben sok magnézium található, ami segít védekezni a pajzsmirigybetegségekkel szemben. A magnézium segíti az izomrelaxációt és megakadályozza a szabálytalan szívverést. A gyömbér káliumtartalma a szervezet vízmennyiségét befolyásolja. Ezenfelül a gyömbérben sok a B6-vitamin, a réz, a mangán, valamint a gingerol nevű antioxidáns. Ezeknek az anyagoknak köszönhetően a gyömbér képes javítani az alul- és túlműködő pajzsmirigy működését.

Első bejegyzés

2013.03.06 18:08

Ma elindítottuk az új blogunkat. Kérjük kövesse figyelemmel, igyekszünk mindig friss információkat közölni. Az üzenetek nyomon követése RSS csatornán keresztül is lehetséges.

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5