A fáradtság és a pajzsmirigy 1.

2014.09.03 10:57

A fáradtság és a súlyos kimerültség lehet feltétele a pajzsmirigy problémáknak. Sajnos néhány beteg esetében a fáradtság még azután is fennáll, miután a pajzsmirigy betegségét kezelték. De nézzük is meg, hogy hogyan kapcsolódnak a fáradtság és a különböző pajzsmirigy problémák.

Pajzsmirigy-betegségek és az alvási apnoe
Van egy szoros kapcsolat az alvási apnoe megnövekedett előfordulása és a pajzsmirigy alulműködés között is. A gyakori alvási apnoe ugyanis okozhat kimerültséget, illetve elvezethet a pajzsmirigy rendellenességekhez is. Az apone egyébként egy olyan betegség, amely során az alvás alkalmával több alkalommal abbahagyja az llető a légzést egy-egy rövid időre. Az apnoe gyakran jár együtt a horkolással is.

Ha a fáradtság krónikus
Ha felmerül a gyanú, hogy  fáradtság nemcsak az alváshiányból fakad, akkor még nem kell egyből egy pajzsmirigy rendellenességre következtetni, hiszen előfordulhat az is, hogy a probléma egy krónikus fáradtság szindrómából, fibromyalgiából ered. De az ok természetesen lehet pajzsmirigy alulműködés, pajzsmirigy túlműködés és autoimmun pajzsmirigy betegség.

Alulműködés esetében
A csontjainkban érezzük ilyenkor a kimerültséget, ami egyértelműen az alulműködés jele és gyakran hirtelen jelentkezik, oly erősen, hogy szinte képtelennek érezzük magunkat, hogy felemeljük a fejünket a párnáról. Lehet, hogy úgy érezzük, hogy nem tudunk végigcsinálni egy napot, hogy közben ne aludjunk vagy, hogy túlságosan fáradtak vagyunk ahhoz, hogy jól teljesítsünk.