A legjobb diéta a pajzsmirigy problémák kezelésére 1.

2014.07.11 08:42

Ha túl kevés pajzsmirigy hormon termelődik a pajzsmirigy által, akkor az illető energiaszintje jelentősen lecsökken, ezenfelül a testben egyéb funkciók is akadozni kezdenek, ami jelentősen rányomhatja a bélyegét az életünkre. Ha diagnosztizáltak nálunk hipotireózist vagy hipertireózist, akkor az elsőre ijesztő lehet, ugyanakkor nem kell megijedni, hiszen a pajzsmirigy szabálytalanságokat ma már sokféleképpen lehet kezelni: vannak hormontabletták, de a diétával is elérhetjük, hogy visszaálljon a rendes kerékvágás.
Ha pajzsmirigy alulműködésben szenvedünk, akkor a diéta segíthet enyhíteni a tüneteket, beleértve a kimerültséget, a mentális és fizikai gyengeséget is, amely alapvetően rontja le az életminőséget. Ha már diagnosztizálták nálunk a pajzsmirigy alulműködést, akkor a legjobb, ha azonnal elkezdjük a diétát.
Nagyon fontos például odafigyelni arra, hogy jó minőségű szénhidrátokat fogyasszunk, mert eek, illetve a növényi rostok aok a tápanyagok, melyek megadják a szervezet számára szükséges üzemanyagokat, így a pajzsmirigy működését is jótékonyan befolyásolják. Ne próbáljuk meg tehát elkerülni a szénhidrátokat teljesen, de nagyon fontos jó döntéseket hozni azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú szénhidrátokat fogyasszunk.
A legjobb, ha nagyjából távol maradunk a finomított szénhidrátoktól, a fehér cukortól és a finomított liszttől és ezeket egészséges alternatívákra cseréljük. Ezeket tehát érdemes kiküszöbölni, ami nemcsak a pajzsmirigynek, hanem az egész szervezetünknek jót tesz.
Emellett fontos az értékes rostok fogyasztása is, melyek közül meg kell említeni az ördögnyelvet, mivel ezzel a fogyás is hatékonyan beindítható a benne található glükomannánnak köszönhetően.