A pajzsmirigy problémák leggyakoribb okai 1.

2014.05.10 08:49

1. A táplálkozási hiányosságok, például a B12-vitamin vagy a vas hiánya. A tápanyag hiány is képes lelassítani a pajzsmirigy működését, mivel a pajzsmirigynek szüksége van bizonyos anyagokra ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű hormont tudjon előállítani. A tápanyaghiányt leginkább a hajból és a körömből vett minták segítségével lehet kiszűrni, de egy vérvizsgálat is nagyon sokat segíthet.

2. Immunrendszeri rendellenességek, mint például a mellékvese problémák, amelyek növelik a kortizol nevű hormon mennyiségét a szervezetben, ami egy állandó “menkülj vagy harcolj” állapothoz vezet el, ez pedig a pajzsmirigyünket is túlpörgeti. Éppen ezért nagyon fontos figyelni arra, hogy az immunrendszerünk megfelelően működjön, mert máskülönben pajzsmirigy problémákra (is) kell számítanunk. A mellékvese problémák mérése egyszerű, hiszen a nyálból ki lehet szűrni a felesleges kortizol hormonokat.

3. A krónikus Candida fertőzés is okozhat pajzsmirigy rendellenességeket a memóriaproblémák, a gázosodás és puffadás, a hideg kezek és lábak mellett. A pajzsmirigyre is rossz hatással van tehát a Candida gomba, így ha az bekerül a véráramba és eljut ehhez am irigyhez is, ahol megtapad, akkor komolyabb gondokra is számítani kell. A Candidát egyébként különféle gombaellenes készítményekkel, növényi kivonatokkal és probiotikumokkal lehet megszüntetni.