A pajzsmirigy problémákat egyszerű felismerni

2014.06.30 10:30

Miközben a pajzsmirigy problémák egyre gyakoribbak, gyakran előfordul, hogy a tünetek hosszú éveken át észrevétlenek maradnak. Azonban, ha valaki tudatában van annak, hogy mi folyik a testében, akkor a pajzsmirigy alulműködést gyorsan ki lehet mutatni és így elég gyorsan lehet kezelni.
Az energiaszintet nagymértékben befolyásolja a pajzsmirigy működése, így a problémát jelezheti, ha fáradtak vagyunk minden alkalommal, különösebb ok nélkül. És valószínűleg alacsony energiaszintet okoz az is, ha a szervezetünk nem kap elég pihenést, viszont pajzsmirigy rendellenességre kell gyanakodnunk, ha elegendő pihenés után is kimerültnek és fáradtnak érezzük magunkat.
A pajzsmirigy rendellenességek további tünetei közé tartozik a különféle bélproblémák, az izom- vagy ízületi fájdalmak és a haj és bőr furcsa elváltozásai, melyek magukba foglalják, (de nem korlátozódnak csak erre) a száraz, hámló bőrt, illetve a hajhullást.
Ezenkívül gyakoriak lehetnek a pajzsmirigy problémák azoknál, akiknél a családban már kimutattak ilyen problémát.
A megnagyobbodott vagy duzzadt pajzsmirigy is lehet tünete a pajzsmirigy problémáknak. A mirigy ilyenkor megduzzad és érezhető lesz az ádámcsutka mellett. Ez okozhat légzési és nyelési rendellenességeket is, valamint a hangot is megváltoztathatja.
Egy kevéssé aktív pajzsmirigy befolyásolja a koncentrációt is, nehézzé váik a figyelem fenntartása, ami bizonyos fajta bizonytalansághoz vezethet, illetve memóriazavarok is kialakulhatnak.