A túl sok pajzsmirigy gyógyszer a terhesség alatt

2015.10.05 10:22

A pajzsmirigynek számos betegsége lehet, így e mirigy - amely a szervezet energiaszintjét szabályozza - gyógyszeres kezelése sok esetben egy egész életen át tarthat. A túl sok pajzsmirigy gyógyszer is okozhat azonban mellékhatásokat, beleértve azokat a hatásokat, amelyeket a terhes nőkre, illetve a magzatokra gyakorol. Ilyen esetekben az orvosoknak figyelemmel kell kísérniük a betegek állapotát, hogy így biztosítsák a megfelelő adagolását a pajzsmirigyhormonoknak, amelyek így nem fogják károsítan a magzatot.

Romlott szemtünetek
A radioaktív jódot néha felhasználják a Graves-betegség kezelésére, ami az egyik leggyakoribb rendellenessége a hiperaktív pajzsmirigynek, amely során ez a mirigy nagyon apróra összezsugorodik és a felesleges hormonszintek is lecsökkennek így. A probléma azonban az, hogy ha az embereknek új vagy súlyosbodó szembetegsége van, beleértve a domborúságot, a szemszárazságot, a könnyezést vagy a pirosságot, akkor gyanakodhatunk arra, hogy a problémát a radioaktív jód okozza. Bár a hatás csak átmeneti, az orvosok azt javasolják, hogy ne használjunk radioaktív jódot a terhesség ideje alatt, illetve akkor sem, ha szemtüneteket tapasztalunk.

Szívproblémák
A túl sok levotiroxin a terhesség alatt túlságosan felgyorsíthatja a szívverést, illetve azt szabálytalanná is teheti, magyarázza a MayoClinic.com. A szívbetegeknél éppen emiatt csak igen kis adaggal lehet nyitni, azt fokozatosan növelhetjük egy kellően gondos monitorozás mellett, amelyben nyomon lehet követni, hogy a készítmény hogyan hat a szív működésére.