Ismerkedés a pajzsmirigy diétával

2014.05.28 08:48

Ha pajzsmirigy problémában szenvedünk, akkor tudjuk, hogy milyen nehéz megtalálni a megfelelő kezelést. Számos esetben problémát okoznak a tünetek. A leggyakoribb ezek közül a fáradtság, súlygyarapodás , alacsony vérnyomás, depresszió. A pajzsmirigy diéta kezelésére sok esetben írnak fel hormonpótlókat, de érdemes hangsúlyozni, hogy az alulműködés esetében az étrend is fontos tényező.
Elsőként is arra kell figyelnünk, hogy minden étrendnek minőségi ételekből kell állnia, mert ez fog egészségesebb testet eredményezni, ideértve a pajzsmirigy egészégét is. Ezenfelül az alulműködés során fokozottan kell figyelni a tápanyagbevitelre: ezek közül a legfontosabbak jelen esetben a jód, a fehérje, a rost, a szelén, az omega-3 zsírsavak és persze a bőséges folyadékpótlás.
A pajzsmirigy alulműködéssel az a gond, hogy a fizikai tevékenységek megtorpannak a szervezetben, mivel a hormontermelés nem lesz olyan hatékony. Emiatt nagyon fontos, hogy az étkezéssel egész nap aktívan tartsuk a pajzsmirigy működését. A reggeli elfogyasztása is elengedhetetlen, mert ha ez kimarad, akkor az anyagcsere is lelassul.
A bőséges folyadékpótlás azért fontos, hogy a szervezet a lelassult anyagcsere mellett is képes legyen eltávolítani a méreganyagokat és a felhalmozódott zsírokat. Könnyedén meg tudjuk állapítani, hogy elegendő vizet iszunk-e: ha sötét a vizelet, akkor túl kevés folyadékot vittünk be a szervezetünkbe.
Az omega-3 zsírsavak is rendkívül fontosak két dolog miatt is: egyrészt ezek a zsírsavak irányítják az étvágyat, így a testsúlyunkat is, illetve egyensúlyba hozzák a vércukorszintet. Néhány klassz forrása az omega-3 zsírsavaknak a len, a kender és a tökmag, a dió, a lazac, a makréle, a szardínia és a hering.