Mit egyél a pajzsmirigy diéta során?

2014.03.18 08:44

A hipotireózis akkor áll fenn, ha a szervezet csak kisebb mennyiségben képes előállítani a pajzsmirigy hormonokat. Ez számos szövődménnyel járhat együtt, ha nem diagnosztizálják és kezelik. A legjobb megoldás a tünetek megelőzéséhez az életmódbeli változtatások, amik során a pajzsmirigy tevékenységeket normalizálhatjuk.
De mi is a megfelelő étrend azok számára, akik pajzsmirigy problémákkal küzdenek? Először is fontos lenne, hogy olyan élelmiszereket fogyasszunk, amiknek alacsony a kalóriatartalma, mivel ha napi szinten tudjuk csökkenteni a kalóriabevitelt, akkor az anyagcsere is gyorsabb lesz. A túl sok kalória elfogyasztása még inkább fokozhatja a pajzsmirigy alulműködés következtében fellépő súlygyarapodást.
Amikor kiderül, hogy a pajzsmirigynk alulműködik, akkor nagyon fontos, hogy csökkentsük a szénhidrátbevitelt is. Az alacsony szénhidráttartalmú diéta elengedhetetlen ilyenkor, mivel a szervezet energiaégetési folyamatai lelassultak, ezért jobb azokat a lehető legtöbb módon kímélni. Szintén fontos a jó minőségű fehérjék fogyasztása: kerüljük a vörös húsokat, helyettük inkább válassznk olyan élelmiszereket, mint a halak, a diófélék, a tojás és a szárnyasok.
Vannak olyan szakértők, akik állítják, hogy ideiglenesen a vegetáriánus étrendre való áttérés is segíthet a pajzsmirigy működésének helyreállásában. Éppen ezért a legjobb, ha csökkentjük vagy tlejesen elhagyjuk egy időre a húsfogyasztást.