A cink és a pajzsmirigy

2013.11.07 10:38

A pajzsmirigy a nyak alatt, a gégefőn található. Ez a szerv temreli a pajzsmirigyhormonokat, ami igen sok funkcióhoz szüksége. Azonban, ha a szervezet nem kap elegendő pajzsmirigyhormont, akkor a szervezet működései lelassulnak, ez pedig számos tünetet idéz elő.

A cink és a pajzsmirigy
Egy 2009-es, a Journal Clinical Nutritionban megjelent tanulmány állítja, hogy a cink nagyon fontos szerepet játszik a pajzsmirigy hormontermelésében. A cink jelentéte nélkül a pajzsmirigy nem képes inaktív T4 hormonját aktívizálni, T3-má alakítani. Ezenfelül az agyalapi mirigynek is szüksge van cinkhez ahhoz, hogy TSH termeljen, amiről tudjuk, hogy a pajzsmirigy hormontermelésének elindításáért is felel. Mindez azt jelenti, hogy ha nem szedünk elegendő mennyiségű cinket, akkor a pajzsmirigyünk alul kezd működni. A tudósok arra is fény derítettek, hogy a pajzsmirigy és a szervezet sejtjei között található receptorok is felhasználják a cinket működésükhöz.
A cink a második legfontosabb nyomelem a szervezetben, csak a vas fontosabb nála. Ez az ásványi anyag fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, a sebgyógyulásban, a véralvadásban, a szaporodásban, a növekedésben, a szagok érzékelésében. Ha a cink hiányzik a szervezetből, akkor hosszadalmas lesz a sebgyógyulás, étvágytalanság, fogyás lép fel, a körmökön pedig fehér foltok jelennek meg.
Egy 2007-es tanulmány rávilágított arra, hogy a fizikai aktivitás és a szellemi frissesség fokozható a cinkkel, mivel az képes felgyorsítani a pajzsmirigy funkciókat.