A gyömbér és a pajzsmirigy

2013.03.11 15:16

A gyömbér nemcsak egy ízletes adaléka lehet az ételeknek, hanem az egészségünket is nagymértékben javíthatja. A kínai orvoslásban hagyományosan a hányinger, a puffadás, az emésztési zavarok kezelésére és a rák megelőzésére használták. A pajzsmirigy problémákban szenvedők számára azért hasznos, mert magas cink, magnézium és kálium tartalmának köszönhetően képes e mirigy hormontermelését szabályozni, illetve gyulladásgátló tulajdonságainak köszönhetően kedvező hatást gyakorol a pajzsmirigyre.
A pajzsmirigy két különböző hormont termel: tiroxint és trijód-tironint. Ezek a hormonok szabályozzák a szervezet metabolizmusát és a szervek működési sebességét. Ha a pajzsmirigy túl sok hormont termel, akkor hipertireózisról, ha túl keveset, akkor hipotireózisról beszélünk.

A gyömbér
A Whole Foods Encyclopedia szerint a gyömbér számos kulcsfontosságú tápanyagot tartalmaz, amik segítenek a szervezet működésében. A gyömbérben sok magnézium található, ami segít védekezni a pajzsmirigybetegségekkel szemben. A magnézium segíti az izomrelaxációt és megakadályozza a szabálytalan szívverést. A gyömbér káliumtartalma a szervezet vízmennyiségét befolyásolja. Ezenfelül a gyömbérben sok a B6-vitamin, a réz, a mangán, valamint a gingerol nevű antioxidáns. Ezeknek az anyagoknak köszönhetően a gyömbér képes javítani az alul- és túlműködő pajzsmirigy működését.