A jóga és a pajzsmirigy

2013.07.10 16:16

A jógára már régóta úgy tekintenek, mint ami előnyös a fizikai és mentális jólét eléréséhez. Az American Cancer Society elismeri, hogy a jóga segíthet kezelni az olyan súlyos betegségek bizonyos tüneteit is, mint a rák, a szívbetegségek, az ízületi gyulladások. A jóga rajongói és a tudományos kutatók egyaránt úgy látják, hogy a jóga azok számára is előnyös, akik pajzsmirigy betegségben szenvednek. Ha tehát már valamilyen pajzsmirigy betegséget diagnosztizáltak nálunk, akkor érdemes a jógát beiktatni a napi rutinunkba.

Hatásai
A nem kezelt pajzsmirigy diszfunkció súlyos hatást gyakorolhat az egész testünkre. A pajzsmirigyes betegségek magas koleszterinszinthez, idegrendszeri károsodáshoz, depresszióhoz és meddőséghez vezethet. A bőr beduzzadhat, a látás során komplikációk léphetnek fel, szívproblémák és csontritkulás alakul ki.

A jóga előnyei
Fontos tudni, hogy a jóga nem gyógyítja a pajzsmirigyes betegségeket, viszont hatékony kiegészítője lehet az orvosi kezelésnek. Például a szabálytalan szívverést és a szorongást a jóga segít kezelni az ellenőrzött légzés következtében. Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat is. A tüdő működése is javul.

Ajánlott gyakorlatok
A Yoga Journal a következő gyakorlatok elvégzését ajánlja: hajó, eke, híd, gyertya. Ezek stimulálják a pajzsmirigyet és csökkentik a fájdalmakat és az emésztési problémákat. Nagyon fontos, hogy mindig segítsen valaki a gyakorlatok végzése közen, mivel ezek nagyfokú rugalmasságot igényelnek, így a sérülés veszélye fennáll.