A koffein és a pajzsmirigy

2015.12.04 10:52

A koffein egy ismert stimuláns, ami hozzájárul a pajzsmirigyes tünetek súlyosbodásához, ezért az orvosok javasolják elkerülni a kávé és a tea fogyasztását. Mivel azonban a kutatási eredmények vegyesek és a koffein is biztosíthat pozitív előnyöket bizonyos esetekben, ezért érdemes megkérdezni orvosunkat, hogy a mi esetünkben mit javasol a kávéfogyasztást illetően.

A koffein hatása a pajzsmirigy hormonokra
Egy 1980-ban, a Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics folyóiratban megjelent kutatás azt vizsgálta, hogy a patkányok esetében hogyan hat a koffein a pajzsmirigy működésre. A patkányok napi 30-50 mg koffeint kaptak testtömeg-kilogrammonként és a kutatás végén megállapították, hogy jelentősen csökkent a TSH szintje a patkányokban. EGy 1996-os kutatás azonban nem talált ilyen jellegű változást.

Pajzsmirigy rák
A pajzsmirigy rák a rák egyik leggyakoribb formája. Egy 1989-es vizsgálat során görög kutatók megállapították, hogy akik sok koffeintartalmú kávét fogyasztottak, azok esetében kisebb volt a pajzsmirigy rák kialakulásának kockázata. Ugyanakkor egy másik, 2003-as kutatás azt találta, hogy az alacsony jód szint és a túlzott koffeinfogyasztás előidézhet pajzsmirigyrákot a patkányokban.

Szempontok
A koffein egy stimuláns, ami nyugtalanságot, szorongást, álmatlanságot, szapora szívverést okozhatnak, amik hasonlítanak a túlműködő pajzsmirigyes tünetekhez. Ez megnehezíti a diagnózis felállítását. A túlzott koffein egyébként más egészségügyi problémákat is okozhat, például gyomorpanaszokat, depressziót, vérnyomás problémákat. Ha mégsem szeretnénk lemondani a kávéfogyasztásról, akkor mérsékeljük azt és három csészénél ne fogyasszunk többet naponta.