A megnagyobbodott pajzsmirigy és a stressz

2013.09.03 16:59

A megnagyobbodott pajzsmirigy is súlyosbítja a stresszt, de a stressz is hozzájárul a pajzsmirigy növekedéséhez. Éppen ezért fontos, hogy e két problémát egyszerre kezeljük, mert így megleőzhetjük a további szövődményeket.

A megnagyobbodott pajzsmirigy leggyakoribb okai
A megnagyobbodott pajzsmirigy vagy golyva több okból kifolyólag is kialakulhat. Ez a mirigy megnőhet az alulműködő vagy túlműködő pajzsmirigy esetében is, illetve pajzsmirigy rák után is. Néhány esetben igen fájdalmas lehet a golyva megérintése és okozhat torokfájást, nyaki fájdalmakat, nyelési vagy légzési nehézségeket is.

A stressz és a pajzsmirigy kapcsolata
A stressz és a golyva között közvetett kapcsolat feltételezhető. Nincs bizonyíték arra, hogy a stressz önmagában golyvát okozhat, de egyike lehet a lehetséges kiváltó okoknak. Több kutatás igazolta, hogy a stressz tovább súlyosbíthatja a golyvát.
A pajzsmirigy problémák okozhatnak autoimmun betegségeket is, amik a stressz hatására fellángolhatnak és súlyosabb tüneteket produkálhatnak.

A stressz és a kezelés
Csakúgy, ahogy a stressz önmagában nem okoz pajzsmirigy megnagyobbodást, a stressz kezelése sem fogja önmagában megoldani ezeket a problémákat. Azonban a stressz csökkentése fontos az egészséges életmód szempontjából és az is lehet, hogy pozitív hatással van a pajzsmirigy egészségére. Ezért elsőként fontos, hogy azonosítsuk a stressz forrását, majd megszüntessük azt.