A mezei zsurló és a pajzsmirigy

2015.10.13 16:40

A mezei zsurlót áltlaában a csontritkulás, a húgyúti fertőzések, a vesekő, a menstruációs tünetek, a folyadék-visszatartás, az égési sérülések, a reumatikus betegségek és a törékeny körmök kezelésére használják. E számos előnyét tekintve azonban a mezei zsurló képes negatívan befolyásolni a pajzsmirigy funkciókat, ezért fontos, hogy konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt el kezdjük használni ezt a készítményt.

A pajzsmirigy gyógyszerekkel való interakció
A mezei zsurló kölcsönhatásba léphet bizonyos pajzsmirigy gyógyszerekkel és zavarja azok hatékonyságát. A mezei zsurló szintén kölcsönhatásba léphet a lítium tartalmú készítményekkel, a nikotin tapaszokkal és rágógumikkal, a digoxinnal és a cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerekkel.

Káliumveszteség
A mezei zsurló csökkentheti a kálium szintjét a szervezetben. Legyünk különösen óvatosak ezzel kapcsolatban, ha pajzsmirigy túlműködésben szenvedünk, hiszen az alacsony káliumszint felerősíti az ilyenkor jelentkező tüneteket.

Tiaminhiány
A mezei zsurló tiaminhiányt is okozhat. A hipertireózis esetében a szervezetnek még több B1-vitaminra van szüksége, hogy megfelelően lebonthassa a zsírokat, a szénhidrátokat és bizonyos aminosavakat. Hiánya következtében a kéz és láb elnehezül, a járás megnehezül, zavartság, zsibbadás, furcsa szemmozgások, fájdalom és hányinger léphet fel. Éppen ezért csak óvatosan érdemes a mezei zsurlót fogyasztani, ha pajzsmirigy betegségben szenvedünk.