A pajzsmirigy és a vitaminok

2014.02.14 11:49

A pajzsmirigy a metabolikus funkciók fenntartásáért felelős. A hipotireózis egy olyan betegség, ami miatt a szervezetben csökken a pajzsmirigyhormon mennyiség, ez pedig a testhőmérséklet csökkenésével, fáradtsággal, súlygyarapodással, memóriazavarral és depresszióval jár együtt. Azonban ezt a problémát bizonyos élelmiszerekkel ki lehet védeni.

Tápanyagok
Számos tápanyag elengedhetetlen a pajzsmirigy hatékony működéséhez. A szelénben, jódban, B-vitaminban gazdag élelmiszerek hozzájárulnak a pajzsmirigy optimális működéséhez. A jódot nemcsak a jódozott sóval lehet növelni a szervezetben, hanem a tengeri moszatokkal és algákkal is.

D-vitamin
A D-vitamin is elengedhetetlen a pajzsmirigy stabilitásához. Azok, akik a napfánnyel nem jutnak hozzá elegendő D-vitaminhoz, általában nagyobb eséllyel szenvednek pajzsmirigy alulműködésben.

Cukor
A cukor nagymértékben csökkenti a pajzsmirigy működését, tehát, ha alulműködésben szenvedünk, akkor a cukor mennyiségét is sökkenteni kell a diétában. Persze nem minden cukorforrás nyilvánvaló: a kenyérben, a fehér rizsben, a gabonafélékben, a gyümölcslevekben és a friss gyümölcsökben is nagyon sok a cukor.

Zöldségek
Az erősen pigmentált zöldségek, mint a mangold, a kelkáposzta, a jamgyökér nagyon sok fitokemikáliát és antioxidánst tartalmaznak, amik hatékonyan támogatják a pajzsmirigy hormontermelésének fokozását. Ezeket a nyersen a legjobb fogyasztani.