A pajzsmirigy problémák jelei a férfiaknál

2013.08.09 12:40

A pajzsmirigy a nyak alsó részén található belső elválasztású mirigy, aminek fő funkciója azon hormonok termelése, amik az anyagcsere szabályozásáért felelősek. Ha a mirigy hibásan működik - leggyakrabban alulműködik vagy túlműködik -, akkor azt mindenképp fontos kezelni. Bár a pajzsmirigy problémák leggyakrabban a nőknél fordulnak elő, sok esetben a férfiakat is érintik. A pajzsmirigy betegségek tünetei a férfiaknál is igen eltérőek lehetnek.

Pajzsmirigy túlműködés
A pajzsmirigy két hormont termel: tiroxint és trijód-tironint. Ezek szabályozzák és fenntartják az alapvető szövetek és sejtek működését, de ha az emberi szervezet túl sok ilyen hormont termel, akkor túlműködés alakul ki. Ilyenkor leggyakrabban szívdobogást, hasmenést, letargiát, izomgyengeséget, kimerültséget tapasztalnak a férfiak. Az egyéb testi tünetek közé tartozik a mellnagyobbodás, a hajhullás, az indokolatlan fogyás, a remegő kezek. Érzelmi és szexuális tünetek is felléphetnek, például depresszió és impotencia.

Pajzsmirigy alulműködés
A hipotireózis akkor alakul ki, ha a pajzsmirigy nem termel elegendő mennyiségű hormont. Néhány tünet megegyezik a túlműködéssel, például a hajhullás és a fáradtság. Egyéb tünetek áltlaában az alulműködés ellenkezői lehetnek. Fogyás helyett például hirtelen súlygyarapodás jelentkezik, a bőr és a haj kiszárad, székrekedést tapasztalhatnak a férifak és magas koleszterinszintet, valamint a hang mélyülését. Csökken a koncentráció, romlik a memória.