A pajzsmirigy problémák tünetei a férfiaknál

2015.08.06 09:56

A pajzsmirigy egy kicsi szerkezet a nyakunk elülső részén, éppen a kulcscsont alatt. Jelentősége az egészségünkre és a jólétünkre persze nem áll arányban a méretével, hiszen a pajzsmirigy által termelt hormonok befolyásolják azt a sebességet, amellyel a sejtek elégetik a tápanyagokat, illetve, amellyel különféle funkciókat látnak el. Ha pajzsmirigy alulműködésről van szó, akkor az a hypothyreosis, túlműködés esetén pedig hyperthyreosisról beszélhetünk. Ezek a problémák sok testi funkciót érintenek, és bár a pajzsmirigy problémák okozta változások hasonlóak mindkét nem esetében, a férfiak megtapasztalhatnak olyan tüneteket is, amelyek eltérnek a nőktől.

Szexuális funkció
A pajzsmirigy működésének megváltozása jelentős hatással van a szexuális funkcióra is a férfiak esetében, állítja egy tanulmány a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2005 decemberi számában. A vizsgálat során 34 olyan férfit vizsgáltak, aki hyperthyreosisban szenvedett. Az esetek 50%-ában jelentkezett a korai magömlés, mintegy 15%-uk tapasztalt merevedési zavart, illetve a csoport nagy részének okozott gondot a merevedés fenntartása. A csoport mintegy 65%-ának volt erekciós diszfunkciója, késletetett ejakulációja, alacsony libidója, csökkent nemi vágya. Bár nem ismert a pontos mechanizmus, hogy az alacsony vagy  magas hormonszint mi módon befolyásolja a szexuális funkciót a férfiaknál, ezek a tüneteket minden esetben javultak, amikor a pajzsmirigy problémákat kezelték.

A hypothyreosis is okozhat termékenységi problémákat a férfiaknál, mert az alulműködés során a hypophysis hormonok közül a prolaktin túltermelődése indulhat be. A túl sok prolaktin csökkentheti a tesztoszteron termelését, amely viszont támogatja a spermiumok felszabadulását. Az Urology Journal 2012-es számában megjelent tanulmány úgy találta, hogy az alulmáködő pajzsmirigyben szenvedő férfiak esetében csökkent a spermiumszám. Ezek a változások azonban a megfelelő kezeléssel visszafordíthatók és helyreállíthatók.