A retek és a pajzsmirigy

2013.04.07 13:19

A pajzsmirigy a jód hatására olyan hormonkat termel, amik szabályozzák a szervezet metabolizmusát. Enélkjül a pajzsmirigy hormonok szintje nem lesz megfelelő, így a szervezet nem képes felhasználni a zsírt és hatékonyan tárolni az energiát, a tápanyagokat vagy az oxigént. Bizonyos élelmiszerek, például a retek, golyvaképzőnek minősül, ami azt jelenti, hogy elnyomják a pajzsmirigy működését, ha túl sokat fogyasztunk belőle. Ha mértékkel fogyasztjuk a retket, akkor nem valószínű, hogy bármilyen negatív hatást is kivált, viszont pajzsmirigy betegségek esetében lehet, hogy korlátozni kell e zöldség fogyasztását.

A pajzsmirigy
A pajzsmirigy egy olyan apró szövet, ami a nyak elülső részén, a légcsövet körülölelve helyezkedik el. Hatékonyan tárolja a jódot, mert ezt használja fel a hormonok termeléséhez. A pajzsmirigy hormonok a tiroxin és a trijód-tironin a szervezet anyagcseréjének megfelelő működéséért felelős. Ha ezek mennyisége nem megfelelő, akkor az anyagcsere lelassul és hipotireózisról beszélünk.

A jód
A jód egy olyan nyomelem, ami megtalálható a húsokban, a tejtermékekben, a tenger gyümölcseiben és kis mennyiségben a legtöbb gyümölcsben és zöldségben is. Jóddal dúsítják a sót is. Naponta 150 mcg-ra van szüksége jódból egy egészséges felnőttnek.

Golyvaképzők
A golyvaképzők olyan anyagok, amik megakadályozzák, hogy a szervezet felhasználhassa a jódot, így megzavarják a pajzsmirigy normális működését. Ilyenek például a retek, a szójabab, a keresztes virágú növények. Egészséges emberek esetében nincsen ezeknek a növényeknek negatív hatásuk, viszont a pajzsmirigy diszfunkciók során érdemes korlátozni a golyvaképzők fogyasztását.