A szelén, a jód és a pajzsmirigy

2013.03.22 23:39

A szelén, a jód, a vas és a cink nélkülözhetetlen nyomelemek a pajzsmirigy működése szempotjából. A pajzsmirigy egy néhány centiméter hosszú mirigy, ami a nyak előtt található és az anyagcsere szabályozásában játszik fontos szerepet. A 14 évnél idősebb férfiak és nők esetében naponta 55 mcg jódra és 150 mcg szelénre van szükség. Persze fontos konzultálni az orvossal, mielőtt el kezdenénk bármilyen jód vagy szelén kiegészítőt szedni.

A szelén és a pajzsmirigy
A pajzsmirigynek szüksége van szelénre a normális működéséhez. A szelén szerepet játszik abban, hogy a pajzsmirigy megfelelő mennyiségű hormont termeljen és hozzjárul a jód hasznosulásához is. Egy normálisan működő pajzsmirigy akkor is tartalmaz szelént, ha azt táplálkozással nem visszük be a szervezetbe.

A jód és a pajzsmirigy
A jód nélkül a pajzsmirigy nem képes a szükséges hormonokat előállítani, így az anyagcsere zavart szenved. A jódhiány pajzsmirigy alulműködéshez vezet. A nők, a terhes nők és az idősebb gyerekek esetében nagyobb eséllyel alakul ki hipotireózis.

Kiegészítők
A szelén és a jód pótlásával meg lehet szüntetni az alulműködő pajzsmirigy tüneteit és magát a problémát is. A szelénnel és a jóddal javítható a pajzsmirigy hormontermelés és visszaállítható annak egyensúlya. Persze mindig fontos konzultálni orvosunkkal, mielőtt bármelyik kiegészítőt el kezdenénk rendszeresen használni, mert túl nagy mennyiségben esetenként okozhatnak mellékhatásokat.