Amikor a brokkoli rosszat tesz az egészségednek

2016.01.07 11:49

A golyvaképzők a természetben előforduló anyagok, amelyek megtalálhatóak a különféle élelmiszerekben és képesek golyvát okozni, tehát a pajzsmirigy megnagyobbodásához vezethetnek. Amellett, hogy a golyvaképzők elősegítik a golyva kialakulását, még kölcsönhatásba is lépnek a pajzsmirigy gyógyszerekkel, lassítják a pajzsmirigyet és végül a pajzsmirigy elégtelen működéséhez, leggyakrabban pajzsmirigy alulműködéshez vagy hypothyreosishoz vezetnek.

Az egészséges emberek esetében a golyvaképzők nyers és túlzott fogyasztása is képes lehet lelassítani a pajzsmirigy működését, illetve elősegítheti a golyva kialakulását. (Fontos megjegyezni, hogy a nyers gyümölcslé és zöldséglé is gyakran tartalmaz golyvaképző enzimeket, így érdemes elkerülni a nyers káposztalevet, spenótlevet, illetve azokat a gyümölcsleveket, amelyek magasan koncentrált mennyiségben tartalmaznak golyvaképző összetevőket.) Ha pajzsmirigy alulműködésben szenvedünk, akkor a golyvaképzőben gazdag étrend még tovább lassíthatja a pajzsmirigy máködését. (De jegyezzük meg, hogy a a hyperthyreosis és a Basedow-kór esetében hatékony és természetes kezelési módnak tűnik a golyvaképzők fogyasztása, amennyiben azok fogyasztása az orvos felügyeletével és jóváhagyásával történik.)

A néhány leggyakoribb golyvaképzők között érdemes megemlíteni a következő zöldségeket, gyümölcsöket és egyéb élelmiszereket:
Afrikai manióka
Babassu (egy kókuszpálma gyümölcse, amelyet Brazília és Afrika területein találtak)
Bok choy
Brokkoli
Brokkolini
kelbimbó
Fejes káposzta
Karfiol
Kínai brokkoli
Daikon
Kelkáposzta
Karalábé
Köles
Mustár
Őszibarack
Mogyoró
Fenyőmag
Retek
Hónapos retek
Svéd karórépa
Spenót
Eper
Fehérrépa
Torma