Amit a pajzsmirigy diétákról tudni kell 1.

2014.10.22 10:11

Az emberek, akik pajzsmirigy betegségben szenvednek, legyen az akár hipotireózis vagy hipertireózis, Hashimoto-betegség vagy Basedow-kór, fontos tudniuk arról, hogy bionyos ételek, italok milyen kölcsönhatásban állnak egymással, illetve, hogy milyen hatásuk van bizonyos gyógyszereknek. Íme néhány dolog, amit mindenképpen tudni kell a pajzsmirigyes körülményekről ahhoz, hogy a mindennapjaink zökkenők nélkül teljenek el.

Magas rosttartalmú ételek
Sok pajzsmirigy beteg küzd székrekedéssel, illetve extra súllyal. Az egyik legfontosabb taktika éppen ezért, hogy növeljük a rostbevitelt, különösen az élelmi forrásokból beszerezhető rostbevitelt. Tehát a pajzsmirigy betegek számára nagyon fontos, hogy lehetőleg nagy mennyiségben fogyasszanak magas rosttartalmú ételeket. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy ha magas rosttartalmú diétára váltunk, akkor a pajzsmirigy állapotát érdemes 8-12 hét múlva újra elelnőriztetni, pontosan azért, mert lehet, hogy a pajzsmirigy gyógyszeradagját így lehet csökkenteni, mivel a gyógyszer felszívódása is befolyásolódhat.

Mini étkezések
Sokat hallani arról, hogy az anyagcsere működését úgy lehet a legjobban fokozni, ha kis étkezéseket iktatunk be a nap folyamán többször is. Ez azonban lehet, hogy éppen a legjobb dolog azoknak a pajzsmirigy betegeknek, akik lepróbálnak fogyni, így ugyanis hatékonyan lehet kezelni a leptin és az inzulin szintjét is.