Diéta az alulműködő pajzsmirigyre

2013.05.28 09:08

A pajzsmirigy olyan hormonokat termel, amik befolyásolják az anyagcserét. Ha a pajzsmirigyünk nem eléggé aktív, akkor nem termel elegendő mennyiségű hormont, így az anyagcsere lelassul és azt tapasztaljuk, hogy rendkívül érzékenyek leszünk a hidegre. Ezt az állaptot hypothyreosisnak nevezik. A diétás módosítások nem befolyásolják nagyban a pajzsmirigy működését, viszont segíthetnek a tünetek enyhítésében.

Jódhiány
A jód befolyásolja a pajzsmirigy hormonok szintézisét. A jód hatására a pajzsmirigy T3 és T4 hormonokat termel. Az óceán jelenti a legnagyobb jódforrást, hiszen a tenger gyümölcsei tartalmazzák a legnagyobb koncentrációban ezt a hormont. A fejlődő országokban és azokon a helyeken, amik távol esnek az óceánoktól gyakoribb a jódhiány. A jódhiány az alulműködő pajzsmirigy kialakulásának fő oka.

Reggeli
Annak ellenére, hogy állandóan a túlzott sófogyasztás ellen érvelnek a tudosóok, mégis be kell vallani, hogy a jódozott só a legjobb forrása a jód pótlásának. Természetesen ha magas a vérnyomásunk, akkor érdemes más megoldást keresni. Reggelire érdemes egy nagy főtt tojást sózva fogyasztani, amiben szintén sok a jód, így reggel gyorsan beindul az anyagcsere. A B-vitamin is normalizálja az anyagcserét, ezért a teljes kiőrlésű gabonák is jó választásnak bizonyulnak.

Ebéd
A tonhalas vagy pulykás szendvics ebédre kitűnő választás. Mivel az antioxidánsok fontos szerepet játszanak a pajzsmirigy működésében, ezért rakjunk a szendvicsbe paprikát és paradicsomot, valamint együnk egy csésze áfonyát vagy meggyet is.

Vacsora
Együnk sok halat és rákot vacsorára. Tálaljuk barna rizzsel vagy teljes kiőrlésű tésztával.