Egy helyes étrenddel kezelhető a pajzsmirigy túlműködés?

2015.04.03 14:33

Bár nem nagyon gyakori betegség,  pajzsmirigy túlműködés még így is az amerikai népesség 1%-át érinti, akik közül többségben vannak a nők. A hipertireózis a túlzottan aktív pajzsmirgy megnevezése. Ezt több dolog is okozhatja, többek között a túl sok jódfogyasztás, a Grave-betegség, a pajzsmirigygyulladás, illetve akkor is jelentkezhet, ha az illető túl sok pajzsmirigyhormont fogyaszt az illető. z étrendi változás vlószínűleg javíthat a pajzsmirigy túlműködésen, de az tény, hogy nem képes meggyógyítani azt, éppen ezért érdemes beszélni az orvosunkkal, aki majd meghatározza a megfelelő kezelési módot.

A hyperthyreosis kezelése
Az American Association of Thyroid kifejti, hogy minden embernél másfajta kezelési módszer működik a pajzsmirigy túlműködés során. Éppen ezért fontos, hogy az orvosunk egy személyre szabott tervvel készüljön, amely magában foglalhatja a gyógyszer szedését, a radiaktív jód használatát, a béta-blokkolók fogyasztását, illetve egy sebészi beavatkozást az állapotunktól függően. Ennek ellenére az étred is fontos fog lenni a pajzsmirigy túlműködés kezelésében. Csak nagyon fontos, hogy mindenképpen egy orvos határozza meg a megfelelő kezelési tervet és nem mi döntsük el ezt saját magunk.

A diéta
A pajzsmirigy-túlműködés étrendbe a következő élelmiszerek kerülhetnek, mert ezek lelassítják a pajzsmirigy működését, állítja az University of Maryland Orvosi Központ. Ezek közé tartoznak a zöldségek, mint a karfiol, káposzta, brokkoli, kelbimbó, spenót, kelkáposzta, mustár zöldje, fehérrépa; valamint a hüvelyesek, mint a szója és a szárazbab.