Ételek, amiket enni kell egy pajzsmirigy betegség során

2015.05.11 13:14

Mit együnk, ami hozzájárulhat a pajzsmirigy egészségéhez, eme apró mirigynek a máködéséhez? Azt fontos előre leszögezni, hogy a táplálkozás nagymértékben befolyásolja a pajzsmirigy hormontermelését. A betegségek is befolyásolják a pajzsmirigy működését, vannak olyanok, amelyek abnormálisan felgyorsítják annak hormontermelését, ekkor beszélünk hiperthyreosisról, illetve fennállhat az alulműködés veszélye is, amit alacsony energiaszint és súlygyarapodás jellemez, illetve esetenként pajzsmirigyrák is kialakulhat. Az orvosi kezelés mellett ilyen esetekben nagyon fontos odafigyelni arra is, hogy mit eszünk, mivel egy helyes és jól megválasztott étrend segít minimalizálni a tüneteket és elősegíti az általános egészségi állapot helyreállítását.

Színes gyümölcsök
A színes gyümölcsök igen jó kombinációját kínálják a rostoknak és az antioxifánsoknak. Ha növeljük a gyümölcsfogyasztást, akkor csökkenthetjük a rák kockázatát, valamint növelhetjük a szervezet betegség elleni küzdelmének hatékonyságát is, állítja a National Cancer Institute. Mivel ezek természetesen édes élelmiszerek, ezért tápláló alternatívát jelenthetnek a feldolgozott desszertek és édességek helyettesítésére. A gyümölcsök különösen gazdagok rostokban és tápanyagokban. Egy pajzsmirigy betegség során ezek közül érdemes válogatni: bogyók, cseresznye, meggy, citrusfélék, kivi, sárgadinnye, papaya, mangó, szilva és piros szőlő. Inkább egész gyüölcsöt együnk, mint gyümölcslevet, mert ez utóbbiban igen koncentráltan van jelen a cukor, ami ingadozást okozhat a vércukorszintünkben.