Hogyan befolyásolja a pajzsmirigyműködés a bipoláris zavart?

2014.01.06 17:16

A tudósok a hyperthyreosist és a hipothyreosist is összefüggésbe hozták a bipoláris rendellenességekkel. A kapcsolat persze némiképp összetett, teszi hozzá Michael Escamilla, a Texas Egyetem Orvostudományi Központjának vezetője és kihangsúlyozza, hogy a kapcsolat kétirányú, mivel a pajzsmirigy betegségek is ronthatják a bipoláris állapotokat, míg a hangulati zavarok is befolyással vannak a pajzsmirigy működésére.

A bipoláris zavarok megértése
A bipoláris zavart gyakran nevezik mániás depressziónak. A rendellenességet szokatlan hangulatváltozások és energiaszint ingadozások jellemzik. A hangulatváltozások sokszor annyira extrémek, hogy meglehetősen hasonlítanak a skizofréniára. A bipoláris zavar okai nem teljesen tisztázottak, de feltételezik, hogy a neurotranszmitterek túlzott aktivitása okozhatja, amik deformálják a sejtközötti kommunikácót.

A pajzsmirigy működése
A pajzsmirigy hormonokat termel, amik befolyásolják az anyagcserét. Mivel a őpajzsmirigyhormonok a neurotranszmitterek működésére is hatnak, így befolyásolják a hangulatot és hajlamokat. Tény továbbá, hogy a T3 pajzsmirigy hormon befolyásolja a szerotonin szintet, ami szintén hozzájárul a jó hangulathoz és a vidém közérzethez. Ha ennek a szintje tehát alacsony, akkor depresszió alakulhat ki és a bipoláris zavar is súlyosbodhat. Tehát a pajzsmirigy alacsony hormontermelése felerősítheti a bipoláris zavar tüneteit.