Hogyan segíthet a szelén a pajzsmirigy működésében?

2013.05.03 10:25

Az orvosok a szelént a nyomelemek közé sorolják, mert bár a szervezetnek szüksége van szelénre a normális működéshez, viszont csak kis mennyiségben. A testben a szelén fehérjékhez kapcsolódik: ezek a szelenoproteinek antioxidánsként működnek, így védik a sejteket a szabad gyökök okozta károsodásoktól és a génmutációtól. A szelén ezenfelül még a pajzsmirigy működését is szabályozza.
A szelén egyik legfontosabb funkciója a pajzsmirigy esetében, hogy képes megvédeni sejtjeit a károsodástól. Talán még fontosabb funkciója, hogy képes fenntartani a normális pajzsmirigyműködést. De vajon, mit kezdhetünk vele, ha a pajzsmirigyünk működésében valami probléma lép fel.

Hyperthyreosis
A hyperthyreosis egy olyan állapot, ami során a pajzsmirigy túl sok pajzsmirigy hormont termel. Ezekben az esetekben általában a szelén szintje túl alacsony a vérben. Ez a betegség egyébként a lakosság 1%-át érinti, de ennek ellenére fontos a megfelelő kezelési mód. Sajnos a túlműködés következtében a pajzsmirigy sejtjei is sérülhetnek, ezért fontos a szelén bevitele, mivel az képes ezt a folyamatot megakadályozni vagy késleltetni.

Ajánlott bevitel
Annak érdekében, hogy a pajzsmirigy ne szenvedjen károsodás, naponta legalább 55 mg szelént kell fogyasztani. A szelén bevitelének növelése érdekében érdemes sok diófélét, gabonát, tonhalat, tojást, túrót és paradicsomot fogyasztani.