Mi okozhat pajzsmirigy alulműködést?

2015.04.03 14:34

A pajzsmirigy egy kis, pillangó alakú szerv, ami a torok elülső részénél található meg. Ez a kis mirigy olyan hormonok felszabadításáért felelős, amelyek a szervezet anyagcseréjét szabályozzák. Amikor egy szervezet túl sok pajzsmirigy hormont termel, akkor az eredmény a túlműködés vagy hipertireózis, ha túl keveset, akkor alulműködésről vagy hipotireózisról beszélünk. Mindkét betegség kellemetlen tünekete okozhat és ha nem kezelik, akkor potenciális veszélyt jelentenek. Akinek pajzsmirigy alulműködése van, az olyan tüneteket vehet észre magán, mint a fáradtság, a székrekedés, a hidegre való érzékenység, az emelkedett vérkoleszterinszin, az erős mentruációs időszakok, a száraz bőr és a depresszió.

Autoimmun betegség
A pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb esete at úgynevezett Hashimoto-kór, állítja az University of Maryland Orvosi Központ. A Hashimotó-kór egy autoimmun rendellenesség, amelyben a személy immunrendszere megtámadja az egészséges sejteket. A nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki ez a probléma, mint a férfiaknál. Az orvosok egyelőre nem tudják még, hogy mi okozza ezt a betegséget, de úgy gondolják, hogy a genetikai és a környezeti tényezők egyaránt fontos szerepet játszhatnak ebben. A hipotireózis eredhet még a Riedel-féle pajzsmirigy gyulladásból, ami egy ritka autoimmun betegség, illetve a terhesség által kiváltott pajzsmirigy gyulladásból is.

Sugárkezelés
Az emberek, akik pajzsmirigy-túlműködésben szenvednek, néha olyan kezelést kapnak, amelynek részeként nemcsak az anti-pajzsmirigy gyógyszerek szerepelnek, hanem a radioaktív jód is, ami segít abban, hogy a pajzsmirigy visszatérjen an ormális máködéséhez. Azonban a kezelés eredményeképpen tartós hipotireózis alakul ki. A rákbetegeknél is kialakulhat a pajzsmirigy alulműködés a sugárkezelést követően.