Pajzsmirigy alulműködés a tinédzsereknél

2013.10.30 10:41

A hipotireózis egy olyan betegség, amely során a pajzsmirigy nem termel elegendő mennyiségű hormont. A pajzsmirigy feladata pedig igen fontos: az anyagcsere szinten tartása. Bár ez a betegség leggyakrabban a középkorú és idősebb nők körében jelentkezik, nagyon fontos tudni, hogx a tinik is szenvedhetnek pajzsmirigy alulműködésben.

A pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb általános tünetei:
Fokozott érzékenység a hidegre, székrekedés, sápadt, száraz bőr, puffadt arc, rekedt hang, emelkedett koleszterinszint, váratlan súlygyarapodás, izomfájdalmak, görcsök, érzékenység vagy merevség, fájdalom, merevség és duzzanat az ízületekben, a menstruáció nehézkessé és fájdalmassá válása, depresszió, láthatóan megnagyobbodott pajzsmirigy, törékeny haj és körmök, feledékenység

A tiniknél jelentkező speciális tünetek:
A legtöbb tinédzsernél a pajzsmirigyes tünetek összekapcsolódnak a növekedéssel és ap ubertással. Az alulműködő pajzsmirigy késlelteti a pubertást, a növekedési dinamikát és a fogak cserélődését. A TeensHealth szerint a tizenéves lányoknál a pajzsmirigy alulműködés problémát okozhat a menstruációs ciklusban, a vérzés kimaradhat vagy elcsúszhat.

Okai a pajzsmirigy alulműködésnek
A hipotireózisnak számos oka lehet. A tinédzsereknél a következők miatt alakulhat ki:
-Egy autoimmun betegség, különösen a Hashimoto-thyreoiditis. Ebben a betegségben a szervezet antitesteket termel, amik megtámadják a pajzsmirigyet.
-Hyperthyreosis kezelése. A túlműködés kezelése során a gyógyszer megakadályozhatja a megfelelő mennyiségű hormon előállítását.
-Sugárkezelés. A sugárkezelés is befolyásolhatja a pajzsmirigy működését.
-Gyógyszerek. Bizonyos gyógyszerek is megváltoztathatják a pajzsmirigy hormontermelő-képességét-