Pajzsmirigy alulműködéses diéta

2013.10.05 11:39

A hipotireózis egy olyan állapot, amely során a pajzsmirigy nem termel elegendő mennyiségű hormont. Ennek számos oka lehet, beleértve például a jódhiányt, a Hashimoto-szindrómát, a postpartum tireoditiszt. A hipotireózis kezelése függ az állapot súlyosságától, viszont egy kiegyensúlyozott étrenddel mindenképpen jót teszünk a pajzsmirigyünknek.

A pajzsmirigy diéta
A pajzsmirigy diétával kapcsolatban a leginkább elfogadott könyv, Mary Shormon kötete, aki azután jelentette meg írását, miután képes volt saját pajzsmirigy alulműködését szinten tartani egy diétával.
Ennek a diétának a lényege, hogy alacsony glikémiás indexű, egészséges zsírsavakat tartalmazó és jó szénhidrátokban gazdag élelmiszereket válasszunk. A magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök fontosak, például az alma, a banán, a körte, de el kell kerülni a gyolvaképzőket, tehát a brokkolit, a káposztát, a kelbimbót csak főzve szabad fogyasztani és úgyis csak ritkán. Naponta érdemes két adag keményítőtartalmú ételt fogyasztani, például borsót vagy kukoricát. Az egészséges zsírokat tartalmazó ételeket is előnybe kell részesíteni, többek között a tengeri halakat, az olívaolajat vagy az avokádót. A transzzsírokat és a teljített zsírokat teljesen el kell kerülni. Nagyon fontos továbbá a jód, a B-vitamin és a C-vitamin pótlása is.
Kerülni kell a diétában azon élemiszerek fogyasztását, amik gátolják a pajzsmirigyhormon felszívódását, így például a szója termékeket, a kalcium kiegészítőket, a vaspótlókat stb.